doDisplay('div-gpt-ad-GraziaNL_below_menu_allpages');

Eloise van Oranje positief getest op coronavirus: 'Ik wist van niks'

Versoepeling coronamaatregelen: dit kan er vanaf vandaag weer

Helaas mogen er ook een hoop dingen nog niet.
doDisplay('div-gpt-ad-GraziaNL_below_image_article');
Coronamaatregelen

Het heeft een tijdje geduurd, maar de harde lockdown wordt eindelijk een beetje versoepeld. De versoepelingen van de coronamaatregelen gaan vandaag in. Ben je het overzicht van wat nu wel en niet mag kwijt? We got you.

doDisplay('div-gpt-ad-GraziaNL_in-content_top_article');

Versoepelingen

Na maanden van een harde lockdown, waarin de scholen, niet-essentiële winkels en kappers en pretty much everything else gesloten waren, gaan er vandaag eindelijk enkele versoepelingen in. Zo konden middelbare scholieren en mbo-studenten begin deze week eindelijk weer naar school en mogen contactberoepen vanaf vandaag weer aan de slag.

Maarre wat mag nou vanaf vandaag wel weer en wat niet? Wij zetten het voor je op een rijtje.

Contactberoepen

Goed nieuws voor iedereen die kampt met een heuse 'coronacoupe': je kunt weer naar de kapper. Ook kun je vanaf vandaag weer naar de schoonheidsspecialist, kun je je nails laten doen en kun je je rijlessen ein-de-lijk weer oppakken. Enne, trakteer jezelf ook eens op een massage, want dát mag ook weer.

Wel zijn er enkele voorwaarden verbonden aan deze versoepelingen. Zomaar even bij de kapper binnenstappen zit er niet bij, want je moet verplicht een afspraak maken. Daarnaast zijn de ondernemers verplicht om je te vragen naar gezondheidsklachten. In veel gevallen zul je ook een mondkapje op moeten.

Shoppen

Ben jij het online shoppen zo onderhand ook wel beu? Vanaf vandaag kun je eindelijk weer eens een winkel in om te shoppen. Op afspraak, dat dan weer wel. Per verdieping mogen maximaal twee personen aanwezig zijn, met een maximum van zes tweetallen per uur.

Dit is vooral goed nieuws voor kleinere winkeliers, die nu in elk geval voor een deel weer hun klanten kunnen ontvangen. Enne, ook goed nieuws voor ons, want nu kunnen we eindelijk weer in real life gaan shoppen.

Sporten

Inmiddels hebben wij het wel een beetje gehad met het bankhangen en de lange wandelingen, dus wij zijn blij dat we eindelijk weer naar buiten kunnen. Vanaf vandaag mag er namelijk weer in teamverband gesport worden door mensen tot 27 jaar. Dit moet dan wel binnen de eigen club en binnen het eigen team gebeuren. Helaas blijven de competities vooralsnog op pauze staan en ook de sportscholen moeten hun deuren gesloten houden.

Ook voor mensen van 27 jaar en ouder zijn de sportversoepelingen een bummer, want zij vallen buiten de boot. Voor hen blijft binnensporten verboden. Natuurlijk kun je wel je workout buiten doen, maar wel met maximaal twee personen.

Wat blijft hetzelfde?

Waar de kappers en winkeliers opgelucht zijn door deze versoepelingen, zitten horecaondernemers nog steeds met hun handen in het haar. We mogen namelijk nog steeds niet uit eten of een drankje doen op het terras of in de kroeg. Dat wordt sowieso moeilijk, want ook de avondklok blijft nog een paar weken gelden – tot de ochtend van 15 maart.

Ook blijft het advies om niet naar het buitenland te reizen, tenzij dit echt noodzakelijk is. Natuurlijk blijven ook de basisregels van kracht: werk zoveel mogelijk thuis, was je handen stuk, bewaar 1,5 meter afstand én ontvang maximaal één bezoeker per dag thuis.

doDisplay('div-gpt-ad-GraziaNL_in-content_bottom_article');