Je leest het ’t eerst op Grazia.nl

Wait, what? Hebben vrouwen het écht sneller koud dan mannen?

Feit of fabel?

Koud

Terwijl de lente pas is begonnen, kunnen wij niet wachten op de zomerdagen. Er is niets beter dan een temperatuur boven de twintig graden, toch? Zonder jas de deur uit kunnen is iets waar iedereen naar uit lijkt te kijken. Óf kan de zomerkleding nu al uit de kast gehaald worden en stellen wij vrouwen ons aan wat betreft de kou?

Interne kachel

Het antwoord op die vraag is: nee. Volgens Marken Lichtenbelt, hoogleraar Ecologische Energetica en Gezondheid aan de Universiteit Maastricht, hebben vrouwen het daadwerkelijk sneller koud dan mannen. "Vrouwen produceren minder warmte dan mannen. Ze hebben in feite een minder grote kachel in hun lichaam", vertelt hij. Dit zou volgens hem komen doordat vrouwen relatief minder vetvrije massa hebben dan mannen. "Ze hebben minder spieren en meer vetweefsel. In eenzelfde omgeving is het voor vrouwen daarom moeilijker om op een temperatuur van 37 graden te blijven dan voor mannen", legt hij uit.

Handen en voeten

Ook onze handen en voeten zijn vaker koud dan bij mannen. Proefkonijnen deed hier onderzoek naar en kwam erachter dat dit met het vrouwelijke hormoon oestrogeen heeft te maken. Oestrogeen bepaalt onder andere in het lichaam van vrouwen of de haarvaten worden afgesloten. Deze haarvaten dragen bij aan de temperatuurregeling van het lichaam. Als het koud is, worden de haarvaten afgesloten. Zo gaat de warmte van de handen, voeten en het gezicht naar de organen. Bij vrouwen gebeurt dit sneller. Vóóral bij zwangere vrouwen gebeurt dit snel omdat het lichaam het kindje warm wil houden.

Wintervacht

Je hoort wel eens de term wintervacht, het tegenovergestelde van een summer body, voorbij komen. Iedereen lijkt haast te streven naar een perfecte shape in de zomer. In de wintermaanden lijkt dit een minder grote prioriteit te hebben. En dat is niet eens zo erg! Een vetlaagje houd de warmte langer vast. Alleen neemt het de warmte van buitenaf iets minder goed op. Voor nu dus nog even geduld voor het mooie weer en veel koffie en thee drinken.

Lifestyle
  • Happy In Shape
  • NL Beeld