4 tips om je collega’s minder te missen in coronatijd

#2: begin de dat met een sportieve activiteit.

Misschien bevalt het thuiswerken je beter dan je had gedacht of wellicht mis je stiekem toch je collega’s. Een groot deel van de thuiswerkers mist de fysieke werkplek vooral omdat ze de momenten met collega’s missen. Even samen een kop koffiedrinken of een kletspraatje na het weekend – dat zit er op het moment even niet in. Hoe zorg je ervoor dat je je werktijd vanuit huis alsnog goed doorkomt wanneer je je collega’s mist? In dit artikel lees je enkele tips.

Geen spontane momenten meer

Natuurlijk kun je je favoriete collega bellen om even te kletsen over een project, die leuke Tinder-date of ander lief en leed. Toch is dat anders dan wanneer je elkaar spontaan op de werkvloer tegenkomt en vervolgens even kletst over van alles en nog wat. Het zijn precies die momenten die men het meeste mist op de thuiswerkplek. Er zijn geen spontane momenten meer, want als je iemand wilt spreken moet je daar eerst moeite voor doen. Ook voor de kleine gesprekken tussendoor bel je niet zomaar even iemand op, waardoor je uiteindelijk je collega’s veel minder spreekt dan wanneer je op de werkvloer bent.

Uit onderzoek van de Nationale Vacaturebank blijkt dat het merendeel van de ondervraagden hun collega’s mist én dat dat een reden is om terug te gaan naar kantoor. Voor de rest zouden ze eigenlijk best vanuit huis kunnen blijven werken. Inmiddels zijn de afgelopen maanden flink wat leuke virtuele initiatieven in het leven geroepen om het contact met collega’s een boost te geven. Hoewel niet alles een goede vervanger is van real life contact is het in ieder geval een wijze om je collega’s wat vaker op een leuke manier te kunnen spreken. Kop koffie of thee erbij, iets lekkers in je mond en gaan met die banaan.

1. Teambuilding en online bedrijfsuitjes met het team

Zelfs in tijden van op afstand werken en vanuit huis je werk moeten doen, is er de mogelijkheid tot een online bedrijfsuitje of teambuilding. Sterker nog: het wordt juist heel erg aan te raden om dit nu te doen. Omdat je elkaar niet in het echte leven spreekt, is het belangrijk om de connectie wel te behouden. Hoe kun je dat beter dan af en toe een leuk virtueel bedrijfsuitje te organiseren? Van diverse quizzes tot aan compleet verzorgde avonden met borrelpakketten – het is allemaal mogelijk anno 2021. Hoe fijn is het om ook na werktijd nog even virtueel met elkaar te kunnen proosten op de vrijdagmiddag?

2. Begin de dag met een sportieve activiteit

Een andere vorm van online teambuilding is door een vaste dag in de week te beginnen met een sportieve activiteit. Dit kan van alles zijn; het is belangrijk dat het aansluit bij het bedrijf en bij wat het team wil. Een online yogales is voor sommigen bijvoorbeeld heel leuk, maar vinden anderen weer helemaal niets. Inventariseer daarom vooraf wat mensen fijn zouden vinden en bied bijvoorbeeld meerdere sportieve activiteiten via Zoom aan. Er zijn diverse bedrijven in te schakelen voor een online fitnessles of les in pilates.

3. Spreek online af om samen te lunchen

Iets wat heel gemakkelijk is om te organiseren, maar wat je misschien toch niet zo snel doet is samen lunchen. Waar je ‘vroeger’ tussen de middag een lekker broodje ging halen of met je eigen meegenomen salade met collega’s de dag besprak, zit je nu alleen of met je huisgenoot aan de eettafel. Soms is het wel even fijn om van gesprekspartner te wisselen of om überhaupt met iemand te kunnen kletsen tijdens het lunchen. Kijk daarom eens wie er samen zou willen lunchen via Skype of Zoom. Het is misschien niet zo gezellig als in het echt samen lunchen op kantoor, maar het is in ieder geval een vorm van (online) samenkomen in deze lockdown door corona.

4. Stuur post naar collega’s: kaartjes of cadeaus

Last but not least: als er iets positiefs is dat corona heeft gebracht dan is het wel hoe krachtig fysieke post nog echt is. Want zeg nou zelf: hoe leuk is het om af en toe een handgeschreven kaart of een pakketje met iets lekkers te krijgen? Er zijn maar weinig mensen die het niet leuk vinden om op die manier verrast te worden, dus mocht je tijd (en zin) hebben dan ga er eens goed voor zitten. Schrijf iedere week een kaart aan een andere collega of maak juist vrolijke post voor iedereen. Misschien breng je anderen wel op hetzelfde leuke idee en ontstaat er op die manier een hele natuurlijke en vooral fijne manier van communiceren buiten werk om.

Beeld: Pexels

Laatste nieuws