Je leest het ’t eerst op Grazia.nl

Harde lockdown tot en met 19 januari: bijna alles dicht

De strengere coronamaatregelen gaan vanavond om twaalf uur al in.

coronaregels

Nederland lijkt er toch aan te moeten geloven: een harde lockdown. Volgens Haagse bronnen bereidt het kabinet een vergaande lockdown voor, waarbij bijna alles tot en met 19 januari dichtgaat, schrijft NOS.

Bijna alles dicht

Om een run op winkels morgen te voorkomen, gaan de maatregelen naar verwachting vanavond om twaalf uur al in. Van niet-essentiële winkels tot musea, van kapsalons tot fysiotherapeuten en van scholen tot theaters, bijna alles moet zijn deuren sluiten. Voor scholen geldt dat ze vanaf woensdag hun deuren moeten sluiten en het onderwijs online moeten voortzetten.

Mensen moeten zoveel mogelijk thuisblijven, dat is de boodschap van deze harde lockdown. Ook is het niet de bedoeling dat mensen bezoek thuis uitnodigen, zelfs niet het maximumaantal van drie gasten dat momenteel geldt.

Avondklok

Het lijkt er niet op dat er een avondklok ingesteld gaat worden. Dit punt is wel ter discussie gekomen, maar wordt niet ingevoerd.

Het aantal coronabesmettingen is de afgelopen tijd in rap tempo toegenomen. Dagelijks komen er bijna 10.000 positief geteste mensen bij. De gedeeltelijke lockdown heeft onvoldoende effect en dus kwamen premier Rutte, minister De Jonge van Volksgezondheid en andere betrokken bewindslieden zondag al samen voor een extra Catshuisoverleg. Ook maandagochtend werd er een extra ministerraad ingelast voor een crisisberaad over strengere coronamaatregelen.

Reactie de Jonge

Minister Hugo de Jonge noemde de situatie bij aankomst in het Binnenhof 'heel ernstig'. “We zien dat de besmettingscijfers weer fors oplopen de afgelopen dagen. We zien dat de ziekenhuisopnames weer aan het oplopen zijn. De druk op de zorg is aanhoudend hoog, dus we hebben te maken met een heel ernstige situatie.”

Misschien ook voor jou:
Kun je besmet raken met het coronavirus als je je aan de adviezen houdt?
Showbizz
  • Tips en Weetjes
  • BrunoPress