Je leest het ’t eerst op Grazia.nl

Aha: dit is het verschil tussen de omikronvariant en andere coronavarianten

Een arts legt uit aan welke symptomen je omikron kunt herkennen.

omikronvariant

De symptomen van corona kunnen we inmiddels wel dromen. Hoesten, koorts, niet kunnen ruiken en proeven zijn de meestvoorkomende verschijnselen. Maarre, hoe zit dat eigenlijk bij de omikronvariant?

Symptomen

Volgens Angélique Coetzee, een Zuid-Afrikaanse dokter die de variant ontdekte, zijn de symptomen van omikron “ongewoon maar mild”. Vooral jonge mensen zouden de variant oplopen en kampen met extreme vermoeidheid. Reuk- en smaakverlies zouden hier dan weer juist niet optreden. “Het gaat om hoofdpijn, spierpijn en vermoeidheid”, vertelt ze aan de Spaanse krant El Pais. “Dat zijn de belangrijkste symptomen waarover patiënten klagen. Soms kampen ze ook met een verstopte neus en een pijnlijke keel. Wat we níet echt meer zien, zijn hoge koorts en mensen die nood hebben aan zuurstof. Zelfs niet in de ziekenhuizen. Veel mensen worden overigens voor iets anders opgenomen en testen pas nadien positief.”

Niet-gevaccineerd

Coetzee vertelt dat niet-gevaccineerden wel meer symptomen kunnen krijgen. “Wie gevaccineerd is, heeft doorgaans mildere symptomen en minder pijn. Dat neemt niet weg dat ook niet-gevaccineerden een milde infectie kunnen krijgen. De hoofdpijn is wel opvallend. Hoewel we over een mild ziekteverloop spreken, kunnen patiënten echt last hebben van zware hoofd- en spierpijn. Deze symptomen zijn veel zwaarder bij niet-gevaccineerden. Ik denk dus dat de vaccins ons wel degelijk beschermen, zelfs bij een herinfectie."

Minder heftig

Vooralsnog leidt de omikronvariant niet tot zulke heftige symptomen dat een plaats op de IC nodig is. “We blijven vooral een mild ziekteverloop zien”, stelt Coetzee. “De ziekenhuisopnames stijgen wel, maar ook hier gaat het volgens de statistieken vooral om mensen die niet gevaccineerd zijn. Ik denk niet dat omikron mensen in dezelfde mate zwaar ziek zal maken als delta. Delta is echt een erg gevaarlijke variant. Ik herinner me dat we in de derde week na de uitbraak van delta met de South African Medical Association vroegen aan de overheid om onder meer de scholen te sluiten, omdat we zagen dat mensen heel zwaar ziek werden. Dat is nu niet het geval.” Wel is de omikronvariant zo’n 70 keer besmettelijker dan eerdere varianten.

Misschien ook voor jou:
Make-up door je mondkapje verpest? Dankzij dit trucje niet meer
Lifestyle
  • Marie Claire, HLN, Flair, Tips en Weetjes
  • iStock