Je leest het ’t eerst op Grazia.nl

Mogelijk extra coronamaatregelen in vier regio's

Zo overweegt het kabinet onder andere een avondklok.

Bella Hadid

Het aantal positieve coronatests is de afgelopen dagen weer aan het dalen. Dat is natuurlijk goed nieuws (yay!), maar toch sluit het kabinet niet uit dat er extra maatregelen nodig zijn. In sommige regio’s ligt het aantal besmettingen namelijk nog altijd hoog.

Kwetsbare regio’s

In Nederland zijn vier veiligheidsregio’s waar de afgelopen week meer dan 500 besmettingen per 100.000 inwoners zijn gemeld. Dit zijn Midden- en West-Brabant, Twente, Rotterdam-Rijnmond en Zuid-Holland-Zuid.

Jaap van Dissel van het RIVM noemt deze regio’s kwetsbaar. Wanneer de mensen in deze regio's een 'gevoel van versoepeling krijgen' en het hierdoor niet meer zo nauw nemen met de maatregelen, kunnen de besmettingsaantallen binnen no time weer enorm stijgen. Daarom zijn er voor deze regio's misschien strengere maatregelen nodig.

Extra maatregelen

In de persconferentie van afgelopen dinsdag wezen premier Rutte en minister De Jonge van Volksgezondheid al op deze extra maatregelen voor bepaalde regio's. Zo overweegt het kabinet onder andere om daar een avondklok in te zetten. Dit betekent dat mensen na een bepaald tijdstip niet meer op straat mogen komen.

Daarnaast zouden ook winkels en scholen (deels) gesloten kunnen worden. Het kabinet zal naar verwachting aankomende dinsdag besluiten of zulke regionale maatregelen nodig zullen zijn.

Verwarring

Hoewel de regionale maatregelen het aantal positieve tests de kop in kunnen drukken, kunnen ze ook leiden tot verwarring. Mag je bijvoorbeeld nog wel naar school in Amsterdam als je bijvoorbeeld in de regio Rotterdam-Rijnmond woont?

Daarnaast wijst Van Dissel op het ‘waterbedeffect’. Als de winkels bijvoorbeeld sluiten in veiligheidsregio Twente, zouden inwoners alsnog gewoon kunnen gaan winkelen in een andere regio waar de maatregel niet geldt. Daardoor kan het moeilijker worden om de effecten van deze maatregelen te meten.

Misschien ook voor jou:
Déze factoren kunnen zorgen voor langdurige coronaklachten
Lifestyle
  • Tips en Weetjes
  • Brunopress