Je leest het ’t eerst op Grazia.nl

De coronamaatregelen zijn verlengd: dit is wat je moet weten

Deze maatregelen zullen nog tot 14 januari gelden.

coronamaatregelen

Met de hele familie aan tafel tijdens de feestdagen: dat zit er ook dit jaar niet in. Gisteravond vertelden Mark Rutte en Hugo de Jonge tijdens de persconferentie dat de huidige coronamaatregelen verlengd worden. Ook lieten de twee weten dat er mogelijk op korte termijn nog meer maatregelen komen. Heb je de persconferentie gemist? Wij zetten alles voor je op een rij.

Maatregelen verlengd

Allereerst zijn de geldende maatregelen verlengd tot 14 januari. Dat betekent dat de avondlockdown in elk geval tot halverwege januari blijft gelden. Horeca en niet-essentiële winkels sluiten om 17.00 uur de deuren en ook sporten na die tijd is geen mogelijkheid meer. Steunpakketten voor ondernemers die door de maatregelen worden getroffen worden ook verlengd. Daarnaast blijft de mondkapjesplicht gelden in zowel OV als in publieke ruimtes.

Scholen

Een bijzonder moeilijk punt, waar pas enkele uren voor de persconferentie een knoop over werd doorgehakt, was het sluiten van scholen. Uiteindelijk gaan basisschoolkinderen per 20 december vervroegd met kerstvakantie. Wel wordt er opvang geregeld voor kinderen van ouders met cruciale beroepen. Ook mogen basisscholen ervoor kiezen om volgende week digitaal thuisonderwijs te geven. Dit hoeft echter niet: scholen gaven namelijk aan dat het te kort dag zou zijn om een week van tevoren digitaal onderwijs op te zetten. Middelbare scholen blijven wél gewoon open.

Volgende week

Met de komst van de omikronvariant dalen de bezettingscijfers en besmettingscijfers helaas niet hard genoeg, waarschuwt het kabinet. Daarom wordt de boostercampagne versneld. Maar Rutte en De Jonge lieten weten dat ze mogelijk nog voor 14 januari opnieuw moeten ingrijpen. “We maken ons serieuze zorgen”, zei De Jonge over de omikronvariant.

“Het kan best zijn dat er eerder al een nieuw weegmoment komt, want er is reden tot zorg”, liet ook Rutte weten. Het Outbreak Management Team (OMT) kot eind deze week met nieuwe adviezen. Mogelijk worden er dan volgende week al meer maatregelen aangekondigd. “In deze kerstperiode is dat natuurlijk niet de blijde boodschap waar je op hoopt”, zei Rutte hierover.

Lifestyle
  • Tips en Weetjes, NOS
  • BrunoPress