Je leest het ’t eerst op Grazia.nl

Kun je besmet raken met het coronavirus als je je aan de adviezen houdt?

Een woordvoerder van het RIVM legt uit hoe het zit.

Coronavirus

Handen wassen (20 seconden!), anderhalve meter afstand houden, een mondkapje op, geen onnodige reizen maken, beperkt bezoek ontvangen… De lijst met maatregelen om het coronavirus terug te dringen goes on and on. Maar is het opvolgen van alle regels een garantie om het virus niet te krijgen?

Nooit nul

Als iemand positief test op het coronavirus, hoeft dit niet te betekenen dat deze persoon de regels heeft overtreden, legt RIVM-woordvoerder Harald Wychel uit aan NU.nl. De kans om besmet te raken is unfortunately nooit nul: “Door je aan alle maatregelen te houden, help je de verspreiding in zijn geheel tegen te gaan, maar je kan natuurlijk nooit uitsluiten dat je besmet raakt, tenzij je alleen binnenblijft en nooit meer iemand ziet.”

Hoe braaf je de maatregelen ook volgt, je kunt always in aanraking komen met iemand die dat niet doet. Volgens het bron- en contactonderzoek vinden veel besmettingen bijvoorbeeld thuis plaats, wanneer een huisgenoot of gezinslid het virus meeneemt. Thanks a lot.

Kleiner risico

Helemaal safe ben je dus nooit. Wél kan het volgen van de regels het risico op besmetting aanzienlijk verkleinen. “Dat heb je kunnen zien in het voorjaar, toen we ons massaal aan de regels hielden. Je zag het reproductiegetal dalen, net als het aantal mensen dat besmettelijk was en de besmettingen zelf”, aldus Wychel.

Toch blijft er onduidelijkheid en discussie bestaan over de coronamaatregelen. Is anderhalve meter wel genoeg? Verspreidt het virus zich via de lucht of ook via oppervlakten? Zijn niet-medische mondkapjes nu wel of niet effectief? De standpunten verschillen, maar ‘alle kleine beetjes helpen’ volgens Wychel. Het volgen van de maatregelen kan in ieder geval het risico op besmetting en verspreiding flink terugschroeven.

Misschien ook voor jou:
Negatieve coronatest, maar nog wél klachten? Dit is wat je moet doen
Lifestyle
  • Tips en Weetjes
  • Brunopress