Je leest het ’t eerst op Grazia.nl

Coronamaatregelen aangescherpt: Nederland opnieuw in harde lockdown

Het demissionair kabinet volgt het advies van het OMT op.

lockdown

Nederland moet opnieuw op slot. Na het dringende advies van het Outbreak Management Team (OMT) hebben premier Rutte, minister Hugo de Jonge en infectioloog Jaap van Dissel vanavond bij een nieuwe coronapersconferentie aangekondigd dat we in een strenge lockdown gaan. "Nederland gaat vanaf morgen nog een keer in lockdown. Nederland gaat nog een keer op slot. Dat is onvermijdelijk vanwege de omikron-variant die op ons af komt", trapte premier Rutte de persconferentie af.

Waarschuwing

Dinsdagavond spraken Mark Rutte en Hugo de Jonge het land nog toe tijdens een coronapersconferentie. De coronamaatregelen werden verlengd tot 14 januari, en de demissionair premier en demissionair minister van VWS lieten zelfs weten dat zij mogelijk op korte termijn met nog meer maatregelen komen. Dat is nu dus ook het geval.

Bijna alles dicht

"Omikron dringt ons het aantal contacten zo snel mogelijk en zoveel mogelijk te beperken en daarom gaat Nederland vanaf morgen op slot", vertelt Rutte. Deze strenge lockdown houdt in dat vanaf morgen 05:00 vrijwel alles sluit en alleen de essentiële winkels zoals supermarkten en drogisterijen nog open kunnen blijven. Horeca, niet-essiëntiele winkels, sportscholen en de cultuursector moeten weer dicht, evenals alle scholen. Nu konden niet-essiëntiele winkels en horecagelegenheden nog tot 17:00 open blijven, maar dat is nu ook van de baan.

Ook wordt de groepsgrootte buiten naar maximaal 2 teruggebracht en mag je thuis ook nog maar 2 mensen op bezoek krijgen. Met de kerstdagen geldt hier echt wel een uitzondering voor, dan mag je maximaal 4 personen op bezoek krijgen. Ook benadrukt Rutte nog eens dat de basisregels van kracht blijven en dat er financiële tegemoetkomingen zijn voor bedrijven.

Omikron-variant

Het kabinet hoopt met deze strenge maatregelen de besmettelijke omikron-variant van het coronavirus in te dammen, zodat er niet nog meer mensen in het ziekenhuis belanden. De harde lockdown gaat vanaf morgen in en geldt tot en met 14 januari. In die week ervoor zal het demissionair kabinet opnieuw vergaderen over een eventuele verlenging of versoepeling van de maatregelen. Ook moet de boosterprikcampagne de komende dagen en weken worden versneld, zodat de antistoffen tegen het virus weer op peil komen tegen de nieuwe variant.

Lifestyle
  • NOS, AD
  • Brunopress