Déze factoren kunnen zorgen voor langdurige coronaklachten

Ongeveer een op de twintig mensen heeft minimaal acht(!) weken last van coronaklachten.

Gelukkig hebben de meeste mensen met corona milde symptomen en herstellen ze snel van het virus. Toch is er ook een groep die langer last houdt van coronaklachten. Uit onderzoek van King’s College London blijkt dat déze factoren de kans op langdurige coronaklachten vergroten.

Langdurige coronaklachten

Het coronavirus kan voor vervelende klachten zorgen, zoals koorts, vermoeidheid, verlies van smaak en reuk, diarree en zelfs druk op de borst en ademhalingsproblemen. Onderzoekers van King’s College London analyseerden de gegevens van honderden coronapatiënten, die hun symptomen in een app hadden ingevoerd.

Hieruit blijkt dat ongeveer een op de zeven mensen minimaal vier weken last heeft van coronaklachten. Zo’n één op de twintig mensen is minimaal acht weken ziek en één op de 45 mensen is na drie maanden nog niet beter.

Hoe dit komt? De onderzoekers wisten vier risicofactoren hiervoor in kaart te brengen. Wij delen ze hieronder.

Risicofactoren

1. Met enkel een kuchje of een loopneus is het verstandig je te laten testen op corona. Als je in de eerste week last hebt van vijf of meer symptomen, heb je volgens het onderzoek meer kans op een langdurig coronaziektebed.

2. Vrouwen hebben meer risico op langdurige coronaklachten dan mannen. Dit is verrassend, omdat uit eerdere onderzoeken bleek dat mannen vaker ernstig ziek zijn door het coronavirus en er vaker door overlijden.

3. Nog een belangrijke factor is de leeftijd. Ouderen meer risico op langdurige coronaklachten. Volgens het Britse onderzoek ligt die grens al bij vijftig jaar.

4. Last but not least: mensen met gezondheidsproblemen als astma of andere longaandoeningen zijn vatbaar voor een lang coronaziektebed. Dit geldt ook voor mensen met overgewicht. Aha!

Bron: Tips en Weetjes | Beeld: BrunoPress

Laatste nieuws