Je leest het ’t eerst op Grazia.nl

Voorlopig geen versoepelingen: 'Avondlockdown verlengd tot na de jaarwisseling'

Een uitgebreid kerstdiner met de hele familie zit er ook dit jaar niet in.

avondlockdown

Morgen staat er weer een persconferentie op de planning. Helaas hoeven we nog geen versoepelingen te verwachten. Het demissionair kabinet en experts hebben gisteren in het Catshuis besloten dat de huidige coronamaatregelen tot na de jaarwisseling blijven gelden, dat melden bronnen aan de NOS.

Avondlockdown verlengd

De huidige maatregelen blijven voorlopig dus van kracht. Dat betekent dat horeca en niet-essentiële winkels tot ten minste begin januari de deuren om 17:00 uur de deuren moeten sluiten, evenals sportscholen, theaters en bioscopen. Ook blijft het advies om thuis maximaal vier gasten te ontvangen gelden. Dat betekent dus dat je ook met de feestdagen maar vier mensen op visite mag hebben. Een uitgebreid kerstdiner met de hele familie zit er dus niet in dit jaar.

Knoop doorhakken

Het Outbreak Management Team (OMT) adviseerde het kabinet eerder al om de huidige avondlockdown te verlengen. Het kabinet lijkt nu in dit advies mee te gaan. Het kabinet moet echter nog wel een keuze maken over een mogelijk langere kerstvakantie voor basisschoolleerlingen, evenals de scholen een week eerder te sluiten. Morgen geven demissionair premier Mark Rutte en minster Hugo de Jonge weer een nieuwe persconferentie, dan zal het kabinet een definitieve knoop doorhakken over de eventuele verlenging van de maatregelen en een vervroegde sluiting van het onderwijs.

Omikron

Er is gelukkig ook nog een klein lichtpuntje: de afgelopen weken is het aantal besmettingen iets gedaald. Helaas is het gevaar daarmee nog niet geweken. De besmettelijke omikron-variant is zorgelijk. Deze variant is namelijk besmettelijker, waardoor er plotseling een nieuwe stijging in het aantal ziekenhuisopnames kan ontstaan. De huidige maatregelen moeten dit voorkomen. Fingers crossed!

Lifestyle
  • NOS, Tips en Weetjes
  • Brunopress