Je leest het ’t eerst op Grazia.nl

André Dongelmans blikt terug op Over De Oceaan: 'Bijna niemand was zeeziek, maar ík wel'

'Ik dacht: of dit wordt te gek en ik word niet zeeziek, of dit wordt de hel omdat ik wel zeeziek ben – en helaas werd het dat laatste'

André Dongelmans

In Over De Oceaan maken zes BN'ers, samen met twee ervaren kapiteins, de overtocht over de Atlantische Oceaan. Acteur André Dongelmans zag dit avontuur wel zitten. Sterker nog, voor hem kwam het programma preciés op het juiste moment. Hoewel hij terugkijkt op een geweldig avontuur, was er ook een grote tegenvaller: hij werd flink zeeziek. In gesprek met Grazia vertelt hij er alles over.

Medic

Samen met Nicolette Kluijver, Caroline Tensen, Kees Tol, Roelof Hemmen en Roxane Knetemann ging André het avontuur aan. Drie weken overleven op een zeilboot en de Atlantische Oceaan oversteken. Alle BN'ers hadden een eigen taak aan boord. Zo is André aangewezen als medic. En dat bracht natuurlijk de nodige voorbereiding met zich mee. De kandidaten hebben met elkaar een EHBO-cursus gedaan. "Dat was een basiscursus zodat iedereen een beetje weet wat je moet doen als er iets gebeurt", vertelt André aan Grazia. "Hoe je het moet herkennen als iets heel erg ontstoken is bijvoorbeeld." Er was geen dokter mee aan boord, dus de deelnemers moesten zichzelf kunnen redden.

Geen dokter dus, maar wel een medic. Die rol kreeg André, en daar hoorde nog iets meer voorbereiding bij. "Ik kreeg een extra cursus, waarin ik ook reanimeren heb geoefend, de AED moest leren gebruiken, Heimlich, hechten...allemaal van dat soort dingen heb ik mogen leren. In één dag, dat was wel echt heel veel", geeft hij toe. Ondanks dat het pittig was om te leren, is het de acteur glansrijk gelukt. "Ik heb nu wel m'n EHBO-diploma, dus dat is wel heel cool."

Zeeziek

Wat André tijdens zijn cursus ook heeft geleerd, is hoe je kunt herkennen als iemand zeeziek is en wat je dan moet doen. Hij heeft deze kennis echter niet bij anderen nodig gehad. "Bijna niemand was zeeziek, maar ík wel", blikt hij terug. "Dat was denk ik wel het lastigste op de boot; dat ik de hele tijd zeeziek was." Toen de zee na de tweede of derde dag wat ruiger werd, werd de acteur heel ziek. "Ik moest de hele tijd stilliggen en zitten, en veel slapen." Echt rust pakken vond hij lastig. "Ik hou er niet van als mensen zich zorgen moeten maken over mij. Dus ik trok me heel erg terug", aldus André. "Ik dacht: of dit wordt te gek en ik word niet zeeziek, of dit wordt de hel omdat ik wel zeeziek ben – en helaas werd het dat laatste." Oh no!

Geen contact

Ziek zijn aan boord is natuurlijk niet fijn. Daarnaast waren de deelnemers ook drie weken onbereikbaar, omdat je geen bereik hebt op zee. Al vond André dat helemaal niet erg. "Heerlijk! Ik vond dat zo fijn", blikt hij terug. "Ik zat een beetje in een dip voordat ik ging. Ik was heel erg overwerkt en had me voorgenomen om in die periode (nov 2023, red.) vrij te nemen. Het lukte steeds niet om vrij te krijgen en nu lukte het eindelijk om die periode vrij te hebben en niks te hebben staan, en toen kwam dit programma voorbij."

En dat kwam voor de acteur dus precies op het juiste moment. "Even uit mijn routine; dat wilde ik heel graag. Bezig zijn met totaal iets anders en onder een regime zitten van een kapitein." Toch heeft het onbereikbaar zijn ook nadelen, zo ondervond hij. "Je weet gewoon niet hoe het met je ouders gaat, dat vond ik wel moeilijk." Maar dat is niet het enige, de deelnemers krijgen helemaal niets mee van wat er in de bewoonde wereld gebeurt. "Toen wij de oceaan op gingen begon de oorlog net, dus je weet niet wat er gebeurd is als je terugkomt. Het kan allemaal, zonder dat het ons bereikt. Dat was wel spannend, maar wat genoot ik van de rust en niet met werk bezig hoeven zijn."

Over De Oceaan is te zien bij RTL 4 en op Videoland.

Showbizz
  • Jasper Suyk en Dracorubio