Je leest het ’t eerst op Grazia.nl

Iris: 'Mijn beste vriendin heeft mijn grootste geheim aan haar vriend doorverteld'

'Het ergste van allemaal? Ze heeft erover gelogen tegen mij.'

geheim doorverteld

Iris* (24) loopt al lang rond met een persoonlijk trauma, veroorzaakt door een medische aandoening. Behalve haar familie is haar beste vriendin Joya (22) de enige die hiervan afweet. Tenminste, dat dacht ze. Joya blijkt dit een tijd geleden namelijk door te hebben verteld aan haar vriend, die het vervolgens ook weer verder heeft verspreid. Op het forum Reddit vraag Iris om advies, want hoe moet ze nu verder?

Medisch trauma

"Mijn beste vriendin Joya en ik zijn nu ongeveer 2,5 jaar ontzettend close", begint Iris haar verhaal. "Ongeveer een jaar nadat we bevriend raakten, besloot ik haar te vertellen over een extreem serieuze en traumatische aandoening die ik had toen ik jonger was."

Eigenlijk wilde Iris er überhaupt niks over kwijt, maar voor haar gevoel was het voor context nodig het om te vertellen. "Ik vertel dit nooit aan iemand, omdat het traumatisch is om hier over te praten en omdat mensen me vaak anders behandelen. Joya wist dat ze de eerste persoon was, buiten mijn familie, aan wie ik dit vertelde."

Doorverteld

Hoewel Iris het gevoel had dat ze haar geheim in vertrouwen vertelde, was dat niet het geval. Want wat bleek? Binnen no-time had Joya het ook aan haar eigen vriend verklapt! In eerste instantie wist Iris van niks, maar toen ze kennismaakte met een mutual friend van Joya en haar vriend, werd al snel duidelijk dat het geheim out in the open was. "Ik sprak die vriendin van hen, die ik dus pas net kende. Maar direct maakte zij een soort grap waarmee ze hintte op mijn aandoening."

Iris was in shock. Ze vroeg aan Joya of zij het aan haar vriend had doorverteld, maar Joya ontkende alles. Hierdoor ging Iris aan zichzelf twijfelen, want had ze het zich dan ingebeeld?

Aap uit de mouw

Een paar maanden later kwam dan toch de aap uit de mouw, toen Joya's vriend een onthulling deed. "Hij vertelde dat hij het dus inderdaad wist, dankzij Joya. Hij beweerde nog dat hij het aan die mutual friend had verteld zodat zij er niet per ongeluk een verkeerde opmerking over zou maken... maar die keuze was niet aan hem!", zegt Iris. "Het ergste van allemaal vind ik nog dat Joya er dus over gelogen heeft."

Nu zit Iris in een tweestrijd. "Kan ik dit vertrouwen überhaupt weer opbouwen?" vraagt ze zich af." Joya besloot erover te liegen omdat ze niet wilde dat is boos werd, maar ik heb toch alle recht om hier boos over te zijn?"

Wat zou jij haar adviseren?

*De namen in dit artikel zijn gefingeerd. Op Reddit doet de vrouw haar verhaal onder de naam mitskiismygf.

Lifestyle
  • Reddit
  • Adobe Stock