Je leest het ’t eerst op Grazia.nl

Nicolette Kluijver over deelname Over de Oceaan: 'Doodeng en fantastisch'

De presentatrice twijfelde dan ook of ze wel mee wilde doen aan het programma. 

Nicolette Kluijver

Vanaf vandaag is het Over De Oceaan te zien bij RTL. Ondanks dat Nicolette Kluijver het doodeng vond om mee te doen, aan het programma besloot ze toch het avontuur aan te gaan. “Mijn wil om mee te doen was groter dan mijn angst”, blikt ze met Grazia terug op haar deelname.

Getwijfeld om mee te doen

Momenteel is Over de Oceaan te zien bij RTL en terug te kijken bij Videoland. In het programma maakt Nicolette samen met André Dongelmans, Caroline Tensen, Kees Tol, Roelof Hemmen en Roxane Knetemann een reis van drie weken lang waarin ruim 5100 kilometer over de oceaan wordt afgelegd. Een avontuur om nooit te vergeten. Toch moest Nicolette wel even nadenken voordat ze instemde om mee te doen aan het programma.

“Ik heb gesprekken met mijn kinderen en ook met Joost (ex-man, red.) gehad over mijn eventuele deelname. Ik ben vaak op reis voor mijn werk, maar dan ben ik nog wel bereikbaar. Bij Over de Oceaan ben je totaal van de radar. Dat had ik nog nooit eerder meegemaakt", deelt Nicolette. "Voordat ik ‘ja’ zei tegen het programma wilde ik dat mijn kinderen erachter stonden. Na die gesprekken zeiden ze: ‘Als je continu je zwemvest aanhoudt, mag je mee. Dus ik heb dat ding ook altijd gedragen”, lacht Nicolette. “In zo’n vest zit bovendien een sensor. Dus mocht je overboord gaan, dan kunnen mensen je nog wel vinden.”

Ondanks dat haar kinderen achter haar deelname stonden, moest Nicolette wel een drempel over om het avontuur aan te gaan. “Het is natuurlijk doodeng om hieraan mee te doen. Twee dagen nadat je uitvaart, kun je niet meer gered worden. Je weet dan gewoon: overboord is overboord, en dat zou dan je dood kunnen betekenen. Ook was ik bang dat ik misschien wel wekenlang zeeziek zou zijn, omdat je moet dealen met metershoge golven.” Toch kon Nicolette zich over die angst heen zetten. “Ik had veel angsten, maar mijn droom en mijn wil om mee te doen was groter dan mijn angst. Ik besloot ook mee te doen, omdat ik aan mijn kinderen wil meegeven dat als je een waanzinnige droom hebt je ervoor moet gaan.”

Struggles aan boord

Als Nicolette met de rest van de deelnemers dan eenmaal aan de toch begint, vindt ze dat leuk en spannend. Ook kwam ze er al snel achter welke struggles het leven op de oceaan met zich meebrengt. “Slapen met die enorme golven is niet te doen. Ik lag met Caroline, Roxane en Eva op een kamer. Als de boot naar links gaat door een golf, rol je zelf ook naar links. Ik had op een gegeven moment een constructie met tassen gemaakt, zodat ik in elk geval klem lag als ik probeerde te slapen. Maar echt slapen aan boord, lukte me niet.”

En ook de angst om zeeziek te worden, werd werkelijkheid – gelukkig had ze hier niet wekenlang last van. “Er was één dag waarop iedereen misselijk was. Niet ideaal, want het werk gaat wel gewoon door. Aan boord houdt het werk nooit op, dus ondanks dat we ons ziek voelden, moesten we wel aan het werk."

Moeilijkste

Dealen met hoge golven en niet kunnen slapen, was voor Nicolette overigens niet het zwaarste van haar reis. “Geen contact hebben met de buitenwereld vond ik het moeilijkst. Ook was er een zaadje in mijn hoofd gepland over dat bijvoorbeeld de ergste dingen zouden gebeuren." De presentatrice kreeg de angst dat er iets met haar kinderen zou zijn gebeurd. "Ik ging dan denken: wat als een van mijn kinderen met een gebroken arm in het ziekenhuis ligt? Dat was een gedachte die ik echt van me af moest duwen. Dat deed ik dan door gewoon heel hard door te werken."

Hel en hemel

Ondanks dat Over de Oceaan niet bepaald over rozen ging, was het voor Nicolette een fantastisch avontuur. "Deze ervaring was zowel hels als echt hemels", lacht Nicolette. "Op een gegeven moment keken we 's nachts naar de hemel en zagen we alleen maar vallende sterren. De hemel werd namelijk niet verstoord door lichtvervuiling, waardoor je alle sterren zo goed kon zien. Ik heb alle sterren geteld en in gedachten cadeau gegeven aan mijn kinderen. Het waren 45 sterren."

Ook het zien van dolfijnen was voor Nicolette een hoogtepunt. "We hebben zo ontzettend veel dolfijnen gezien. Een keer keken we achter ons en zagen we tientallen dolfijnen die ons achtervolgden. Dat was heel bijzonder. Dus als je me vraagt hoe het was op de boot, zeg ik: hels en hemels, doodeng en fantastisch. Er zitten heel veel contradicties in mijn verhaal, haha."

Terug aan wal

Het eerste wat Nicolette deed toen ze weer aan wal stond? Dat was haar kinderen bellen. "Toen we weer aan wal gingen, dacht ik alleen maar: als alles thuis maar goed is. Het eerste wat ik deed, was dan ook mijn kinderen bellen. En alles was gewoon goed gegaan."

Waar Nicolette aan boord slechts één dag ziek was, gold het tegenovergestelde voor toen ze weer aan wal was. "Het was voor mij enorm wennen toen we van de boot afstapten. Ik dacht: wat is de wereld toch groot. Ook ben ik twee weken lang landziek geweest. Doordat we zo lang op het water waren, was ik het niet meer gewend om weer grond onder mijn voeten te hebben. Ik kon gewoon niet meer normaal op land lopen. Dat was heel gek en ook eng; ik was zo duizelig.

Door veel te wandelen, lukte het Nicolette om over haar landziekte heen te komen. “Ik heb kilometers met mijn honden gewandeld. Hoe vaker ik de aarde onder mijn voeten voelde; hoe beter het ging. Ik denk dat ik na twee weken weer helemaal normaal liep."

Over De Oceaan vanavond om 20.30 uur te zien bij RTL4 en terug te kijken Videoland.

Showbizz
  • Jasper Suyk