Je leest het ’t eerst op Grazia.nl

Sweet dreams: apart slapen kan beter zijn voor je gezondheid en je relatie

Toch heerst er een taboe op het gescheiden slapen.

Slapen

Samen slapen met je partner klinkt best normaal, toch? Gescheiden slapen daarentegen... Eigenlijk heerst er een beetje een taboe op het gescheiden slapen met je partner. Nachtenlang wakker liggen met ernstige gevolgen; misschien moeten we het eens normaliseren om apart van je partner te slapen. Het kan zelfs beter zijn voor je gezondheid en je relatie om eens apart te slapen. Maar wanneer is dit een goede optie voor jou?

Gevolgen slechte slaapkwaliteit

Natuurlijk weten we het bijna allemaal wel, maar goed slapen is ontzettend belangrijk. Een regelmatig verstoorde nachtrust kan niet alleen voor vermoeidheid en een kort lontje zorgen, maar kan ook op de lange termijn zorgen voor depressie, hartproblemen en beroertes. Ook wordt slaaptekort en een slechte slaapkwaliteit in verband gebracht met een te hoge bloeddruk, obesitas en kan het een negatieve invloed hebben op hormonen die alles regelen – van je bloedsuikerspiegel tot je eetlust.

Irritaties in je relatie

Soms lopen de irritaties hoog op wanneer je samen slaapt met een partner die veel snurkt, veel beweegt of op een andere manier je nachtrust verstoord. Een tekort aan slaap kan dan ook je mentale gesteldheid of je relatie negatief beïnvloeden. Stellen waarbij de nachtrust verstoord wordt door een partner hebben zelfs meer kans om te scheiden.

Taboe doorbreken

Waarom zou je jezelf en je partner nog langer kwellen door samen te gaan slapen? Als de irritaties tussen jullie zó hoog oplopen, dan is apart slapen misschien juist de oplossing voor het probleem. Ook Cameron Diaz roept al jaren dat apart slapen in een relatie genormaliseerd moet worden. Slaapkwaliteit is namelijk ontzettend belangrijk.

DUSK deed onderzoek naar de slaapgewoontes en voorkeuren van Britse vrouwen. Hieruit bleek dat slechts 23% van de vrouwen voorkeur gaf aan het slapen met een partner. No worries dus, je zult niet de enige zijn als je liever in je eentje onder de wol kruipt.

Natuurlijk verschilt het per persoon en per relatie wat voor de een wel werkt en voor de ander niet. Het is vooral belangrijk dat er goed gecommuniceerd wordt en dat beide partners het eens zijn met de beslissing om apart of samen te slapen.

Lifestyle
  • ELLE
  • Adobe Stock