Je leest het ’t eerst op Grazia.nl

Zie je wel: vrouwen hebben gemiddeld meer slaap nodig dan mannen

Blame it on the hormones!

Slapen

Dat voldoende slaap goed is voor een tal van dingen, weten we inmiddels allemaal wel. Maarre, wist je dat vrouwen gemiddeld nét even wat langer slaap nodig hebben dan mannen? Pff, ein-de-lijk justice.

Voldoende slaap

Je kunt 's nachts om veel redenen wakker liggen, denk aan piekeren, te veel cafeïne of die ene leuke serie die je écht af moet kijken. Toch weten we wel dat goed slapen een absolute must is. Een regelmatig verstoorde nachtrust kan niet alleen voor vermoeidheid en een kort lontje zorgen, maar kan ook op de lange termijn zorgen voor depressie, hartproblemen en beroertes. Ook wordt slaaptekort en een slechte slaapkwaliteit in verband gebracht met een te hoge bloeddruk, obesitas en kan het een negatieve invloed hebben op hormonen die alles regelen – van je bloedsuikerspiegel tot je eetlust. Oh no!

Volgens de National Sleep Foundation heeft een volwassenen persoon gemiddeld 7 tot 9 uur slaap per nacht nodig – zowel mannen als vrouwen. Well: uit een interview van de Daily Mail met een Britse slaap expert blijkt nu dat vrouwen gemiddeld 20 minuten langer slapen dan mannen. Een verschil dat te maken kan hebben met verschillende factoren.

Hormonen

Zo hebben vrouwen ongeveer 31 dagen te maken met een hormoonrollercoaster, in tegenstelling tot de 1-daagse 'cyclus' van mannen. Dat die maandelijkse schommelingen van oestrogeen en progesteron veel impact hebben heeft menig vrouw inmiddels wel ondervonden, maar ze kunnen je slaap dus óók ontzettend in de war schoppen.

Multitasken

Een ster zijn in multitasken heeft niet alleen z'n voordelen. Vrouwen doen vaak honderd dingen tegelijk, en dus is het niet heel gek dat je hierdoor meer slaap nodig hebt om weer helemaal op te laden.

Hersenactiviteit

Dr. Jim Horne, professor van de Loughborough University Sleep Research Centre in het Verenigd Koninkrijk, deed onderzoek naar de hersenactiviteit van vrouwen en mannen tijdens het slapen. Wat blijkt? De hersenen van vrouwen draaien op volle toeren wanneer ze slapen. Uit het onderzoek kwam naar voren dat vrouwen meer hersenactiviteit hebben tijdens het slapen, en je raadt het al: hierdoor kunnen ze dus ook vermoeiender wakker worden. Aha!

Side note

Let wel: hoewel er een hoop onderzoek is gedaan naar de slaap van mannen en vrouwen – en hormonen, multitasking en hersenactiviteit wel degelijk een rol spelen – is er nooit echt een wetenschappelijk statement geweest dat ondersteunt dat alle vrouwen meer slaap nodig hebben dan mannen. Maar, het als argument gebruiken wanneer je weer eens tikkeltje hebt overreacted tegenover een eventuele boyfriend kan natuurlijk geen kwaad!

Lifestyle
  • Man-man, Archief
  • Gossip Girl