Giel de Winter over vaderschap: ‘Best heftig, die kwetsbaarheid’

'Zit ik ’s avonds bij de babyfoon of bij z’n bed om te checken of alles wel goed gaat.'

Naast presentator en programmamaker, is Giel de Winter sinds twee jaar ook vader van zoontje Fedde. In de nieuwste Grazia vertelt hij hoe het vaderschap hem bevalt.

Goede voorbeeld geven

Samen met Thomas van der Vlugt en Stefan Jurriens is Giel dit jaar al tien jaar het gezicht van StukTV. De heren staan bekend om hun gekke streken, al maken ze tegenwoordig ook andere programma’s. “Ik ben nog steeds die kwajongen”, geeft Giel toe in gesprek met Grazia. “Dat begon vroeger met de dagelijkse sleur doorbreken door grensborden van België en Duitsland te verplaatsen of over een pretparkhek te klimmen. Nu vooral door uitbundig te feesten. Ik ben wat rustiger en verstandiger, meer volwassen”, vertelt Giel, die inmiddels ook vader is. “Dus ik wil wel het goede voorbeeld geven. Tuurlijk zal hij weten dat ik altijd een beetje rock-’n-roll ben. Tegelijkertijd heb ik sinds twee jaar andere prioriteiten. Ik probeer bijvoorbeeld minimaal vier keer in de week ’s avonds samen met mijn gezin te eten en m’n zoon naar bed te brengen. En hoe laat ik in het weekend ook thuis kom na een show, de volgende ochtend sta ik weer naast mijn bed om de rest van de dag samen te zijn. Hierdoor ben ik ook stabieler dan ooit.”

Zorgen maken

Of het vaderschap hem heeft verrast? “Het verrast me heel erg”, stelt Giel. “Het leven draait niet meer alleen om mij. Ik kan me ook ineens heel erg zorgen maken. Zit ik ’s avonds bij de babyfoon of bij z’n bed om te checken of alles wel goed gaat”, vertelt hij. “Best heftig, die kwetsbaarheid.” Het vaderschap blijft dan ook een leerproces voor de presentator. “Ik ben nu ruim twee jaar vader en leer nog elke dag.”

Een echte jongen

In de kleine ziet Giel zichzelf ook terug. “Fedde heeft een concentratiespanne van vijftien seconden. Net als ik vroeger. Hij is ook creatief, maakt al puzzels voor kinderen van vier. Dan denk ik: vriend, je bent pas twee”, vertelt hij. “Verder lijkt hij heel erg op mijn vriendin, vooral qua uiterlijk. Als hij wil stoeien en klooien, komt-ie bij mij. Een echte jongen, fantastisch.” Hoe hij de opvoeding van Fedde aanpakt? “Ik wil ’m op zo’n manier opvoeden dat hij sterk in zijn schoenen staat en de wereld aan kan. Van mij mag hij alles uitproberen, dat heb ik ook gedaan. Ik hoop dat hij zijn hart volgt, niet dat hij dingen doet ‘omdat het moet’. Dus als hij op zijn achttiende geen opleiding wil volgen, maar zijn hart, dan ben ik de eerste die zegt: ‘Jongen, moet je doen’.”

In de nieuwste Grazia vertelt Giel meer over het 10-jarige jubileum van StukTV, zijn relatie en alle aandacht die hij krijgt. Vanaf morgen in de winkel! 

Tekst: Kim Buitenhuis | Beeld: Tom ten Seldam 

Laatste nieuws