Je leest het ’t eerst op Grazia.nl

Verbrande huid? Dít kun je het beste doen

Dit zijn onze tips voor een snelle genezing van je verbrande huid. 

Inmiddels weten we bijna allemaal hoe belangrijk het is om zonnebrand te gebruiken – en ja, zelfs als het niet een hele zonnige dag is. Toch zitten we nog wel eens iets te lang in de zon met een verbrande huid als gevolg. Super vervelend natuurlijk, maar bovenal ook pijnlijk. Dit zijn onze tips voor een snelle genezing van je verbrande huid.

Verkoelen

Je verbrande huid kun je het beste direct verkoelen met een natte doek of door een douche te nemen met lauw-koud water. Ook een verkoelend bad kan wonderen doen. Gebruik lavendelolie voor het verlichten van de pijn, baking soda om de irritatie en roodheid tegen te gaan en appelciderazijn om de ontsteking te remmen. Deze drie manieren verlichten de pijn en helpen de 'brand' uit de huid te trekken.

Masker

Ben je verbrand in je gezicht? Gebruik dan een speciaal aftersunmasker om je huid te kalmeren. Je kan eventueel ook een hydraterend masker gebruiken. Let er wel op dat de ingrediënten niet te heftig zijn voor je huid, anders kan het juist averechts werken.

Aloë Vera

Aloë Vera kan een wondermiddeltje zijn als je verbrand bent. Voor je lichaam kun je het beste een zo zuiver mogelijk product met Aloë Vera gebruiken of een goede aftersun met dit ingrediënt. Voor een verkoelend effect kun je het product in de koelkast bewaren. Ben je erg verbrand en heb je een vuurrode huid? Breng dan om het halfuur een dikke laag aan.

Huidverzorging

Reinig je huid met een product dat kalamijn bevat. Dit zachtroze poeder bestaat voor een groot deel uit zinkoxide – een ingrediënt dat vaak gebruikt wordt in ontsmettingsmiddelen en medische zalven. Het heeft een verkoelende werking en vermindert roodheid en irritaties. Daarnaast kun je het beste vette, olieachtige producten vermijden. Deze producten vormen namelijk een isolerend laagje op je huid, waardoor de warmte in de huid blijft in plaats van eruit gaat. Ook is het verstandig om je huid goed te hydrateren. Gebruik bijvoorbeeld een verkoelend serum en een goede aftersun.

Draag losse kleding

Lichte en niet-schurende kleding is een must wanneer je verbrand bent. Knellende kleding kan namelijk al gauw irritaties veroorzaken. Draag dus lekker losse kleding en thuis zo min mogelijk kleding. Bedek je verbrande huid wanneer je naar buiten gaat goed, je wilt je huid tenslotte niet wéér blootstellen aan de zon.

Bron: Elle | Beeld: Adobe Stock