Je leest het ’t eerst op Grazia.nl

Finally: Instagram en Facebook passen naaktbeleid aan

Met het nieuwe beleid worden alle lichaamstypes gelijk behandeld (finally).

Lichaam

Nog maar al te vaak worden nude foto's van vrouwen met een maatje meer verwijderd van Instagram en Facebook. Opvallend, want vergelijkbare beelden van dunnere vrouwen kunnen wel door de beugel. De social mediagiganten passen nu hun beleid aan om zulke discriminatie tegen te gaan.

#IWantToSeeNyome

Dit vuurtje was al een tijdje aangestoken, maar werd afgelopen augustus écht aangewakkerd door plus-size model Nyome Nicholas-Williams. Zij plaatste een prachtige foto van haar lichaam, waarop zij met haar benen over elkaar zat en met haar armen haar blote borsten bedekte. Met de foto wilde zij het statement maken dat álle lichamen mooi zijn. Dat Instagram juist die foto verwijderde, omdat deze aanstootgevend zou zijn, schoot bij veel volgers in het verkeerde keelgat.

Daarop besloten zij in actie te komen tegen Instagram. Zij plaatsten massaal foto's van het curvy model met de hashtag #IWantToSeeNyome. Ook Nyome zelf begon een campagne om het naaktbeleid van het platform inclusiever te maken.

Discriminatie

Nyome is niet de enige die moest lijden onder het beleid van Instagram. Verschillende gebruikers deden hun beklag dat het platform de beelden van plus-size en gekleurde communities censureert, terwijl vergelijkbare beelden van witte gebruikers gewoon geplaatst mogen worden.

“Elke dag verschijnen er miljoenen foto’s van naakte, witte vrouwen”, zegt Nyome. “Maar een volle zwarte vrouw die haar lichaam viert, wordt verwijderd? Ik ben geschokt. Alsof ik het zwijgen word opgelegd.”

Reactie Instagram

In een statement zei Instagram automatisch beelden van 'breast squeezing' te verwijderen. Toch geeft het sociale mediaplatform toe dat Nyome deze regel met haar foto niet had overschreden en dat het beeld allesbehalve aanstootgevend was. Het is duidelijk een demonstratie van zelfliefde en -acceptatie, klinkt het nu. “Haar feedback deed ons begrijpen waar ons beleid faalde en hoe we het konden verfijnen."

Vanaf vandaag worden zulke beelden, waarop mensen hun edele delen aanraken, vasthouden of tegen zich aandrukken niet meer verwijderd. Is er twijfel over een bepaalde foto, dan schakelt Instagram zogeheten 'content reviewers' in om de zaak eens goed te beoordelen. “Maar we moeten ergens de grens trekken”, zegt Instagram nog. “Foto’s van ‘breast squeezing’ zullen nog steeds niet worden getolereerd.” Aanraken mag, knijpen niet. Check.

Misschien ook voor jou:
Vriend Miljuschka Witzenhausen had moeite met naaktfoto's
Lifestyle
  • Unsplash, Instagram