Je leest het ’t eerst op Grazia.nl

Netflix zet zwarte Barbie in de spotlights in nieuwe documentaire

Een boeiend inkijkje in de wereld van Mattel. 

zwarte Barbie

Sinds de film Barbie met Margot Robbie en Ryan Gosling in de hoofdrol zijn we weer massaal in de ban van de pop. Goed nieuws als jij ook geen genoeg kunt krijgen van het verhaal rondom Barbie. Op Netflix is nu namelijk een interessante documentaire te zien over drie zwarte vrouwen die voor de evolutie binnen de Barbie-industrie zorgden.

Black Barbie

Back in the day zagen alle Barbies er hetzelfde uit: wit, blond en dun. Inmiddels zijn de poppen een stuk inclusiever en heeft Barbie verschillende uiterlijken en huidskleuren. In de Netflix-documentaire Black Barbie zien we hoe drie vrouwen het verschil maakte bij speelgoedfabrkant Mattel. We hebben het over Beulah Mae Mitchell, Kitty Black Perkins en Stacey McBride Irby. Zij waren verwantwoordelijk voor het debuut van de eerste zwarte Barbie in 1980.

Belang van representatie

In de docu leren we door interviews met deze drie dames, en andere insiders, wat er zich achter de schermen afspeelde bij Mattel in de dagen voorafgaand aan de lancering van de zwarte Barbie. Bovendien laat de documentaire zien wat het belang is van echte representatie. Voor veel mensen is Barbie veel meer dan een pop. Het is een symbool uit onze jeugd, die een cruciale rol kan spelen bij de identiteitsvorming en verbeelding van een kind.

Stacey, Kitty en Beulah (Beeld: Netflix)

Barbie

De film is geproduceerd door Shonda Rhimes, die ook achter Queen Charlotte: A Bridgerton Story zit, en Betsy Beers, die tevens producent van Bridgerton is. Vorig jaar trok de film Barbie maandenlang volle bioscoopzalen, brak het wereldwijd alle records en sleepten de makers en acteurs allerlei prijzen in de wacht.

Showbizz
  • RTL Boulevard
  • Netflix