Je leest het ’t eerst op Grazia.nl

Beautyvraag: ‘Hoe belangrijk is het om de houdbaarheid van mijn skincare te checken?’

Wij hebben het antwoord! 

houdbaarheid skincare

Van je haren stylen als ze nat zijn en mascara gebruiken die over de datum is, tot je make-up er niet af halen omdat je te moe bent. Je bent vast niet de enige die het af en toe doet. Zo ben je vast ook niet de enige als je niet altijd de houdbaarheid van je skincare in de gaten houdt. Maar hoe erg is het als je dit niet checkt?

Houdbaarheid skincare en make-up

'Ik check de houdbaarheid van mijn skincare en make-up nooit.' Misschien is dit voor jou heel herkenbaar en check je nooit of de producten die je gebruikt eigenlijk nog wel goed zijn. En misschien weet je wel helemaal niet dat skincare en make-up ook een houdbaarheidsdatum hebben. Well, die hebben ze dus. Hoe erg het is dat je de houdbaarheid nooit checkt én wat de oplossing is, delen wij graag met je.

Hoe erg is het?

Dat ligt eraan. Je kunt best blijven smeren met een oude crème of serum, maar dikke kans dat de werkzame stoffen niets meer voor je huid doen. En heb je pech, dan krijg je er huidirritatie door. Dit komt door de hoeveelheid bacteriën die in je product zitten. De meeste cosmetica zijn na opening zes tot twaalf maanden houdbaar. Die houdbaarheidsdatum staat overigens verplicht op het potje. Zoek naar de ‘M’, dat staat voor maand en het cijfer ervoor. Staat er op jouw nachtcrème 6M? Dat betekent dat de crème nadat je ’m opent, zes maanden houdbaar is.

Ook make-up heeft een houdbaarheidsgrens. Gebruik je mascara, eyeliner of oogpotlood met een verstreken houdbaarheidsdatum? Dan kunnen de bacteriën die zich in de make-up hebben genesteld rondom je oog en in je ogen terechtkomen, waardoor je ogen rood kleuren en geïrriteerd aanvoelen.

De oplossing

Checken dus, die potjes, flesjes en andere mooimakers. En gebruik je gezond verstand. Ruikt een crème gek, zie je verkleuring of is het harder en uitgedroogd: gooi de cosmetica dan direct in de prullenbak. Twijfel je of je die mascara nog goed is? Hop, ook weg ermee. Better safe than sorry!

Beauty
  • Tekst: Babette Dessing
  • Adobe Stock