Je leest het ’t eerst op Grazia.nl

Duncan Laurence over Billions Club: ‘Inspireert me alleen maar’

'Wow, dat hebben we toch maar mooi gedaan'

2023 was een veelbewogen jaar voor Duncan Laurence. Hij stelde zijn album uit omdat hij mentaal uitgeput was, trouwde met zijn grote liefde Jordan en deed mee aan Beste Zangers. In de nieuwste Grazia blikt de singer-songwriter terug.

Hectische periode

Toen we Duncan dit voorjaar spraken, zou hij net zijn album Skyboy uitbrengen. Uiteindelijk besloot de zanger dit uit te stellen, omdat hij 'mentaal uitgeput' was. “Ik zat in een heel hectische periode met mijn album dat zou uitkomen en het songfestival waar ik Mia en Dion achter de schermen hielp, en ik merkte dat het me allemaal te veel werd", vertelt hij over die periode. "Ik had met zoveel mensen zo lang aan dit album gewerkt en was bang dat ik niet de energie had om het goed te kunnen promoten, omdat ik zo uitgeput was. De energie die ik wel had, wilde ik besteden aan de voorbereiding van mijn huwelijk", legt hij uit. "Ik dacht: ik wil niet dat mijn trouwen een agendapuntje wordt dat ik even tussen alle promo door moet doen. Ik besloot daarom de release te verplaatsen naar het najaar.”

Numidia: 'Zonder muziek was ik er niet meer’

Billions Club

Uiteindelijk kwam het album Skyboy uit én was het een succes. Maar dat is niet het enige hoogtepunt voor Duncan dit jaar. In augustus bereikte de zanger namelijk een enorme mijlpaal met zijn hit Arcade. Het nummer, dat in 2019 uitkwam voor het Eurovisie Songfestival, heeft namelijk de één miljard streams aangetikt op Spotify. Daarmee is de Duncan officieel toegetreden tot de zogeheten Billions Club van de streamingsdienst. Het is een unieke prestatie voor een Nederlandse artiest. Alleen dj’s Martin Garrix en Tiësto, die beide een wereldwijde aanhang hebben, gingen de zanger voor.

Niet te geloven

“Aan de ene kant heb ik zoiets van: wow, dat hebben we toch maar mooi gedaan. Maar aan de andere kant kan ik het ook haast niet geloven", zegt Duncan daarover in Grazia. "Dat ik denk: ik ben ook maar een gewone jongen van Nederlandse bodem. Ik ben er ontzettend blij mee en het inspireert me alleen maar om meer muziek uit te brengen.” Enne, nieuwe muziek kunnen we zeker verwachten!

“Ik ben volop bezig met nieuwe liedjes maken en heb ook zin in wat er nu weer gaat komen. Het is echt weer een beetje de oude Duncan: het nostalgische en dramatische, maar dan gemengd met hetgeen wat ik de afgelopen tijd

heb geleerd", verklapt de zanger. "Eind januari start ik met mijn tournee langs Nederlandse steden als Utrecht, Amsterdam en Groningen, en ik doe ook Europese steden als Berlijn, Londen, Parijs en Antwerpen aan. Ik heb echt zin om weer live te gaan spelen, want uiteindelijk is dat waar ik het voor doe: voor de mensen die naar mijn muziek komen luisteren.”

Het volledige interview met Duncan Laurence lees je in de nieuwste Grazia. Morgen in de winkel! 

Tekst: Jill Waas | Beeld: NL Beeld