Single en ready to mingle? Dit zijn de dating trends voor 2024

Spoiler: het is belangrijk om zo snel mogelijk de politieke voorkeur van je date te achterhalen.

In the mood to date? Maak dan alvast kennis met de trends die je hoogstwaarschijnlijk gaat tegenkomen in het nieuwe jaar. Volgens dating-app Bumble, de eerste app waar vrouwen aan zet zijn, wordt 2024 ‘The Year of the Self’ als het gaat om daten. We moeten meer naar binnen kijken om erachter te komen wat we écht willen als het om de liefde gaat. Dít zijn de dating trends voor 2024.

Emotionele intimiteit

We kennen de ins en outs van fysieke intimiteit, maar hoe zit het met emotionele intimiteit? Voor veel mensen gaat aantrekkingskracht steeds meer gepaard met emotionele intimiteit. Hoe mooi de onmiddellijke aantrekkingskracht ook mag zijn, singles richten zich steeds meer op het vinden van zekerheid, veiligheid en begrip.

Volgens Bumble onthulde een derde van de ondervraagde mensen dat emotionele intimiteit nu belangrijker voor hen is dan seks – waarbij 80% eraan toevoegde dat ze hun partners nodig hebben om te begrijpen hoe ze zowel fysiek als emotioneel intiem kunnen worden. Het is dus belangrijk – én best een beetje sexy – om te zien hoe mensen bij hun ware gevoelens kunnen komen.

Jaartje meer of minder komt niet zo nauw

Volgens het onderzoek is daten met iemand die wat ouder of jonger dan jij is helemaal oké. 63% van de mensen vindt nu dat leeftijd geen bepalende factor is als het gaat om daten. Bijkomend voordeel: we kunnen nu ook daten zonder het stigma van leeftijdsverschil. Blijkbaar is de manier waarop we naar de relaties van anderen kijken ook aan het veranderen: 1 op de 3 vrouwen zegt dat ze het afgelopen jaar minder veroordelend zijn geworden naar relaties met een generatiekloof.

Politieke voorkeur

Niets verdrietiger dan wanneer je date zijn mond opendoet en je beseft dat je niets met elkaar gemeen hebt. Hoewel we heus wel wat tips hebben om een ​​date met je tegenpool door te komen, draait 2024 juist helemaal om het op de eerste plaats zetten van je eigen waarden.

We vinden het massaal belangrijk dat onze wederhelft ook betrokken is bij de kwesties die voor ons belangrijk zijn. Denk aan zorg om het klimaat of gelijke rechten van de vrouw. Het is volkomen normaal om een ​​partner te willen die een beetje hetzelfde over de wereld denkt als jij. En dus helemaal in! Want volgens Bumble vindt 25% van de singles politieke en sociale betrokkenheid aantrekkelijk in een potentiële partner. Uit het onderzoek blijkt zelfs dat vrouwen minder open staan ​​voor het daten met iemand met een andere politieke visie – waarbij 1 op de 3 vrouwen zegt dat het een afknapper is als mensen zich niet bewust zijn van de huidige maatschappelijke problemen – iets om het over te hebben op de eerste date, dus.

Soft girl era

Om zes uur ’s ochtends hardlopen en podcasts over mindfullness op repeat… we zijn tegenwoordig wanhopig op zoek naar de perfecte versie van onszelf. Niets mis mee, maar uit het onderzoek komt naar voren dat de constante behoefte aan self-emprovement ertoe heeft geleid dat de meerderheid van de singles over de hele wereld zich onder druk gezet voelt om hun perfecte zelf te worden. En zich anders zelfs niet goed genoeg voelen.

Goed nieuws! Vanaf 2024 komen singles in opstand tegen deze verouderde – en ietwat vermoeiende – trend. 68% van de ondervraagde vrouwen zegt dat ze gelukkiger proberen te zijn met wie ze nu zijn, en 40% van de vrouwen date alleen nog maar met personen die niet zullen proberen hen te veranderen.

Mannelijkheid mag van boord

We hebben de afgelopen jaren veel geleerd wat betreft genderrollen en dat brengen we in 2024 in de praktijk! Als het gaat om het vinden van een relatie, vertelt 1 op de 4 mannen aan Bumble dat ze hun gedrag hebben veranderd en proberen kwetsbaarder en opener te worden tegenover de mensen wie ze daten.

Enne, dat werpt zijn vruchten af. 25% van de mannen zegt dat deze nieuwe inzichten een positieve invloed hebben op hun geestelijke gezondheid en voor 32% is het zelfs een dealbreaker als hun kwetsbaarheid wordt afgekeurd. Dus dames: weg met die badboys!

Niks moet, alles mag

Van het krijgen van baby’s tot het kopen van een huis: we leven onder constante druk om de traditionele ‘relatie-tijdlijn’ te volgen. Vooral vrouwen kijken naar anderen om zich heen. Volgens Bumble komt het vanaf volgend jaar allemaal niet meer zo nauw en kiezen vrouwen er massaal voor hun eigen pad te volgen. 1 op de 3 vrouwen zegt dat ze zich niet langer concentreren op die traditionele mijlpalen en 1 op de 8 onthult dat ze vrienden en familie die hier druk op uitoefenen zelfs willen vermijden. Geen huwelijksplannen of kinderwens? Of wil je hier pas op een latere leeftijd over nadenken? All fine!

Gedeelde sportinteresses

Wait. What? 31% van de singles zegt dat een gedeelde liefde voor sport een must is geworden als het gaat om daten, ongeacht of je het speelt of kijkt. Bijna een kwart van de ondervraagden zegt dat ze het samen bijwonen van sportevenementen belangrijk vinden, vooral onder Gen-Z– en Millenial-singles. Aii…we spreken dus alleen voor onszelf wanneer we zeggen dat we het heerlijk vinden om op zondag niet mee te hoeven naar die éne wedstrijd…

Bron: Bumble | Beeld: Emily in Paris

Laatste nieuws