Je leest het ’t eerst op Grazia.nl

Back to the fifties: alles over de tradwives-tend

De huisvrouw maakt een comeback bij deze verontrustende trend.

Accounts van zogenoemde ‘tradwives’ zijn booming op Instagram. Wat houdt deze anti-feministische beweging in, en zijn de denkbeelden niet in strijd met alles waar wij vrouwen zo hard voor gevochten hebben?

Tradwives

Grote kans dat je tijdens een online zoektocht naar moestuintips, schoonmaaktricks of broodbakrecepten terechtkomt bij een ‘tradwife’, oftewel een traditionele vrouw, die haar gezin op één zet en alles voor haar partner doet. Wij schrokken wel even van deze trend, omdat het tegen alles ingaat, waar wij als feministen zo hard voor hebben gestreden? Helaas groeit het aantal tradwife-accounts wereldwijd, en ook in Nederland lijkt het fenomeen in opkomst. Reden voor socioloog Nella Geurts van de Radboud Universiteit om hier met haar collega’s onderzoek naar te doen: “We kwamen op het idee toen een van mijn collega’s tijdens haar onderzoek naar feminisme Ekaterina Andersen via Instagram ontdekte. De Deense werkte eerst mee aan een feministisch manifest, maar is nu tradwife, gebruikt hashtags als #feministturnedtradwife en is lang niet de enige.”

Jaren vijftig

De ‘echte’ tradwives zijn volgens Geurts te omschrijven als traditionele vrouwen die het huishouden verzorgen, alles voor de kinderen doen en dat als hun voornaamste rol in het leven zien. “Ze willen de verschillen tussen mannen en vrouwen juist normaliseren en omarmen, omdat je hierdoor meer rust en geluk zou ervaren. Dat we in de maatschappij zo streven naar gelijkheid tussen mannen en vrouwen, veroorzaakt volgens hen juist veel druk, conflict en chaos. Tradwives streven dan ook naar herwaardering van het moederschap en vinden het zijn van moeder en ‘vrouw van’ meer dan genoeg.” Kortom: de man maakt carrière, terwijl de vrouw thuis voor haar gezin zorgt. Waar kennen we dat ook alweer van... Ehh ja, de jaren vijftig.

Financiële afhankelijkheid

Een opvallende factor van de tradwives, die ook aansluit bij die fifties, is de financiële afhankelijkheid waar deze vrouwen nul moeite mee lijken te hebben. Geurts: “Bij de rolverdeling die meerdere tradwives nastreven, valt financiële zeggenschap expliciet onder mannen. Zo zei de Amerikaanse tradwife Estee Williams een keer: ‘Als ik iets wil kopen, leg ik het eerst voor aan mijn partner.’ Verschillende tradwives vinden dat je je partner moet ondersteunen, zodat hij zijn rol als werkende man en degene die het geld in het laatje brengt goed kan vervullen.” Er zijn wel tradwives die een baan hebben. “Maar ze maken online duidelijk dat ze liever fulltime voor het huishouden en hun gezin zouden zorgen, maar dat dit financieel helaas nog niet kan.”

Verder lezen? Het volledige artikel over de tradwives-trend lees je in de nieuwste Grazia. Nu in de winkel! 

Tekst: Kim Buitenhuis | Beeld: NL Beeld