Je leest het ’t eerst op Grazia.nl

Problem solved: dit werkt wel en niet bij striae

Let’s face it: het merendeel van de mensen heeft ze.

Bijna zeventig procent van de vrouwen heeft last van striae. Die striemen kunnen geen kwaad, maar soms zou je willen dat ze net een tikkie minder zichtbaar zijn. In Grazia beantwoorden we dan ook de vraag: wat werkt wel én wat niet bij striae?

Striae

Striae: de meeste vrouwen (en mannen) krijgen het op den duur. Striae ontstaat als de huid te snel uitrekt, dan krijg je scheurtjes in het bindweefsel. Dit kan gebeuren na een groeispurt, als je in korte tijd veel aankomt, je veel aan krachtsport doet of als je zwanger bent. De buitenste laag van je huid is heel elastisch, maar het onderhuidse bindweefsel kan die te snelle groei niet bijhouden. Je denkt nu misschien: maar waarom ontstaan die strepen dan vooral op de billen, buik, borsten en bovenbenen? Op deze plekken slaat vet zich als eerste op. Dat betekent dat je huid daar bij groei in korte tijd snel kan uitrekken. De scheurtjes die in het bindweefsel ontstaan, worden kleine onderhuidse litteken die op je huid te zien zijn als rode, paarsachtige striemen die ook kunnen jeuken. Op den duur veranderen die rode striemen in lichtere lijnen, waarna ze meestal blijvend zijn. Maar heb je nu rode, paarsige striemen, dan kun je ze met sommige behandelingen minder zichtbaar maken.

Smeren of niet?

De beautyschappen liggen vol met crèmes, lotions en oliën die stellen dat ze striae kunnen laten verdwijnen. Helaas doen die smeersels vrij weinig voor onderhuidse littekens. Uiteindelijk wordt de roodheid crème strepen misschien wel iets minder, maar de vraag is: komt dat omdat je dagelijks met die crème smeert? Of is het simpelweg een gevalletje dat je huid zich gedurende de tijd vanzelf herstelt? Wij vinden vingrediëntenste oplossing aannemelijk. De littekens zitten namelijk zo diep in de huid dat de ingrediënten uit crèmes en oliën daar nauwelijks kunnen komen. Maar aan de andere kant: baat het niet, schaadt het niet. Wil je smeren? Kies dan vooral voor producten met een hoge concentratie vitamine E en C, en glycolzuur. Deze werkzame ingrediënten zijn sowieso goed voor de huidvernieuwing dus daarmee maak je de meeste kans.

Andere behandelingen

Wat striae wel minder zichtbaar maakt en wetenschappelijk bewezen is, is smeren met vitamine A-zuur (tretinoine crème). Dit megakrachtige antioxidant stimuleert onder andere de aanmaak van collageen en elastine. Maar helaas is vitamine A in de concentratie dat het echt werkt alleen verkrijgbaar op doktersrecept. Daarnaast zijn er ook enkele behandelingen die striae kunnen verminderen. Bijvoorbeeld met een glycolzuur- of een cosmetische TCA (trichloorazijnzuur)-peeling. Beide chemische peelingsoorten dringen diep door in de huid en helpen de huidstructuur te verbeteren. Hiervoor heb je wel meerdere behandelingen nodig.

Ook laser- en lichttherapie kan soms effectief zijn. Hierbij wordt je huid egaler gemaakt waardoor het contrast tussen de kleuren van je striemen en je huid minder wordt. Maar helaas is vooraf niet te zeggen of de striemen helemaal verdwijnen en hoeveel behandelingen je nodig hebt. Wil je nu een quick fix om je striae te verbergen? Grijp dan naar een zelfbruiner. Hiermee kun je jezelf een egaal teintje geven waardoor ook striae minder opvalt. Of gebruik een concealer of foundation om je strepen te verbergen. Geen puf of zin in? Dan zit er maar één ding op: je striemen voluit te omarmen. Want let’s face it: het merendeel van de mensen heeft ze, dus waarom zou je je ervoor schamen?

Tekst: Babette Dessing | Beeld: Adobe Stock