Rijk Hofman over depressieve periode: ‘Het was zo heftig als het kan zijn in een depressie’

'Het was een beetje uitzichtloos'

Het nieuwe seizoen van de YouTube-serie Open Kaart van Robbert Rodenburg is inmiddels al een tijdje geleden van start gegaan, which we like! Enne, kijkers vroegen er al om sinds minuut één, maar nu ein-de-lijk is bestie Rijk Hofman te gast om open kaart te spelen. Zo praat hij onder andere over de liefde, hun vriendschap en de mindere periodes in zijn leven.

Open Kaart

We kunnen het ons bijna niet voorstellen, maar mocht je de serie nog niet kennen, hierbij een kleine recap. In Open Kaart ontvangt Robbert Rodenburg gasten met wie hij openhartige gesprekken voert. Om en om beantwoorden ze vragen over diepgaande, actuele en gevoelige onderwerpen, waardoor gasten vaak heel open hun verhaal delen. In de afgelopen twee jaar heeft Robbert al vele grote namen tegenover zich gehad, waaronder Eloise van OranjeAndré van DuinHugo de JongeRomee StrijdSylvie Meis and many more.

Zelfmoord

En dit keer was het dan eindelijk de beurt aan bestie Rijk Hofman om plaats te nemen voor de camera. Iets wat hij naar eigen zeggen ‘heel spannend’ vond om te doen. Naast dat de vragen gaan over de leukere dingen in het leven, komt er ook een serieuze vraag aan bod. Zo was Rijk vrij open over zijn depressieve periode, maar hoe heftig was deze periode en hoe zit dat vandaag de dag?

“Het was zo heftig als het kan zijn in een depressie”, antwoordt Rijk. “Ehh, zelfmoord”, voegt hij daar nog aan toe. “Ik heb het niet gedaan uiteindelijk. Dat was gewoon zo heftig als het kon zijn. Dus dat je er echt klaar mee was.” Daarna onthult hij dat hij nog steeds wel eens donkere gedachtes heeft.

Psycholoog

“Maar dat hoort bij het leven. Iedereen heeft dat”, legt hij uit. “Alleen toen ik uit de depressie kwam, heb ik geleerd om uit slechte periodes te komen. Dus dat heb ik nu zó goed voor elkaar dat het bij mij max een dag of twee dagen duurt. En dan is het echt alweer weg. Dus ik zal nooit meer in een donkere periode komen”, gaat hij verder. Dan legt Rijk uit dat het vanaf zijn achttiende tot zijn twintigste heeft geduurd. “Het duurde twee jaar.”

“Alles kwam echt tegelijkertijd. Na de middelbare, een beetje tijdens de examenperiode. Ik was de enige die niet ging studeren. De enige die geen plan had. Ik wilde iets, maar ik wist niet hoe ik daar kon komen. (…) Het was een beetje uitzichtloos.” Gelukkig gaat het nu stukken beter met Rijk en zorgt hij goed voor zijn mentale gezondheid. “Ik ga nog steeds naar een psycholoog. Ik ga nooit stoppen van m’n leven. Al jaren geleden zei ‘ie: ‘Rijk je hoeft niet meer te komen’, dus ik zei: ‘Je hoeft het niet meer te zeggen’. Na een paar keer zei hij het niet meer. Dus ik ga altijd nog. Eén keer per maand.” You go, Rijk!

Denk jij aan zelfdoding? Neem gratis contact op met 0900-0113.

Bron: YouTube Open Kaart | Beeld: NL Beeld

Laatste nieuws