Je leest het ’t eerst op Grazia.nl

Waarom is reality tv eigenlijk zo populair?

Waarom smullen we toch zo van al die drama?

Van haren trekken in Echte Meisjes In De Jungle tot overspel in Temptation Island en roddels in de The Real Housewives of Amsterdam – we kunnen erom liegen, maar to be honest: we smullen van realityprogramma's. Maar hoe komt het eigenlijk dat we zo intens kunnen genieten van al die drama?

Niets nieuws

Presentator Farja Farvardin, aka Fawry not Sawry, stelt in een video van RTL Boulevard dat ruzie in reality tv niet iets nieuws is. "Het bestaat eigenlijk al jaren. Als je even teruggaat naar Jerry Springer, Jensen, De Gouden Kooi: ik vind het een genot om naar te kijken." Is het dan echt zo slecht om te genieten van andermans problemen? Volgens Fawry niet. "Ik denk dat het ook een stukje entertainment is. Het is vermaak, het is plezier, het is dingen die jij en ik niet zo snel zullen doen of zullen zeggen."

Spijt

Volgens Fawry ziet alleen niet iedereen de gevolgen in van meedoen aan een realityshow. "Heel veel mensen denken 'leuk bekend worden', maar ze denken nooit aan de consequenties van wat ze zeggen en wat ze doen." De voormalig king of juice spreekt voor zijn werk heel wat realitysterren. "Sommige mensen hebben ook daadwerkelijk spijt van wat ze hebben gezegd of wat ze hebben gedaan."

Ondanks alle heftige emoties die vrijkomen op reality tv, pakken we toch elke keer de popcorn er weer bij. "Ik hoop niet dat we ooit reality-moe worden, ik ben er echt dol op, ik vind het heerlijk om naar te kijken", aldus Fawry. And so do we!

Andere wereld

Maar waarom genieten we er nu zo van? Volgens mediaverslaggever Rob Goossens zijn veel kijkers van realityprogramma's hoogopgeleid. "En wat de meest waarschijnlijke verklaring is, is dat mensen vooral kijken omdat ze een wereld ingezogen worden die wel echt bestaat, want het zijn echte mensen, maar die ze zelf totaal niet kennen, omdat ze saaie levens als consultant en weet ik veel wat hebben. Elke uitzending zijn ze weer verrast doordat er dus ook ander soort mensen bestaan, en ja, dan is ruzie-televisie natuurlijk wel het hoogtepunt."

Bron: RTL Boulevard | Beeld: Echte Meisjes In De Jungle