Je leest het ’t eerst op Grazia.nl

Aha: zóveel oliebollen moet je eten om 1 kilo aan te komen

Spoiler: het zijn er behoorlijk wat!

oliebollen, oil dumpling or fritter. traditional treat for Dutch New Year's Eve

Het aftellen tot 2023 is nu echt begonnen! Nog een dagen te gaan voordat we met champagne en vuurwerk het nieuwe jaar inluiden. Oliebollen kunnen daarbij natuurlijk niet ontbreken. Of je ze nu zelf bakt, of zelf koopt bij de oliebollenkraam, het is een echte december treat! Maarre, hoe ongezond is deze lekkernij eigenlijk?

Kerstcalorieën

Nu de kerstdagen achter de rug zijn heb je waarschijnlijk sowieso al het gevoel dat je 10 kilo zwaarder bent. Maar je kent het gezegde: kerstcalorieën tellen niet. En daarom gaan we vrolijk verder met oliebollen, champagne en – in het nieuwe jaar – nieuwjaarsrolletjes met slagroom. Yumm!

1 kilo aankomen

Gewoon lekker dooreten dus, want af en toe mogen we onszelf best wel verwennen met een cheat day (of week). En hoewel je je eerste oliebol van het seizoen misschien al in oktober hebt gegeten, staat er de komende week echt niet anders meer op het menu. Alleen… hoeveel oliebollen kun je eten voordat je daadwerkelijk een kilo aankomt? Wij hebben het antwoord. Om 1 kilo aan te komen moet je 7000 calorieën te veel eten. Als je dat in een week wilt doen, komt dat dus neer op 1000 calorieën per dag

Heel veel oliebollen

In 1 oliebol met rozijnen zitten 178 calorieën. Een snelle rekensom leert ons dat je in een week tijd dus net geen 40 stuks moet eten om een kilo aan te komen. En dat zijn heel veel oliebollen! Maar let wel, daarnaast moet je ook gewoon je standaard 2000 (vrouw) of 2500 (man) calorieën binnenkrijgen. Dit is best geruststellend, toch? Geniet ervan!

Bron: Upcoming | Beeld: iStock