Dit is waarom je champagne nooit uit een plastic beker moet drinken

Het doet je glaasje champagne niet veel goeds.

Besluit je last minute een flesje champagne te ontkurken, maar heb je geen champagneglazen in huis? Grote kans dat je naar een plastic variant grijpt. Al zou je dit volgens experts beter niet kunnen doen.

Smaak van de champagne

Onderzoekers van Applied Research Laboratories aan de Universiteit van Texas in Austin ontdekten dat het materiaal van de beker de smaak van champagne echt kan beïnvloeden. Ook de hoeveelheid bubbels in je glaasje champagne kan veranderen door het materiaal. Conclusie van de onderzoekers: eigenlijk is alles wat geen traditioneel champagneglas is, slecht om je champagne in te schenken.

Plastic beker

Maar hoe zit dat nou met plastic bekers? Als je je champi in een plastic beker giet, plakken de bubbels blijkbaar aan de wanden van de bekers en ontstaan er grotere bubbels. En hoe groter de bubbels, hoe slechter de smaak van je champagne. En dat is wel het laatste wat we willen als we een paar dure flessen aanschaffen.

Bubbels in champagne

Heb je dure champagne in huis gehaald, maar zijn de bubbels verdwenen? Dan is er nog een handig trucje wat je avond een stuk beter kan maken. Met een klein beetje geluk tref je in je keukenkastje de redder in nood aan: een rozijn. Een gedroogde druif is namelijk het enige wat je nodig hebt om je champagne of een andere mousserende drank tot leven te wekken.

Je hoeft de druif alleen maar in de fles te laten vallen en het enkele minuten z’n werk laten doen. Daarna bubbelt je champagne weer als vanouds – of in ieder geval meer dan-ie daarvoor deed. Hoe dat kan? Heel simpel. Het overgebleven koolstofdioxide klampt zich aan deze ribbels van de druif vast en er ontstaan weer bubbels wanneer dit vervolgens weer loslaat. De rozijn voegt dus geen extra koolzuur toe, maar stimuleert de stof om weer te bruisen.

Bron: Beau Monde | Beeld: Emily in Paris

Laatste nieuws