Je leest het ’t eerst op Grazia.nl

Nog één glaasje dan: zo kun je champagne het beste bewaren

Op deze manier kan je die fles bubbels prima bewaren.

champagne bewaren

Knal jij ieder jaar op oudjaarsavond een flesje champi open, maar krijg je 'm nooit helemaal op? Je hoeft de fles echt niet meteen weg te gooien, want dankzij deze handige tips is dit alcoholische drankje op 1 januari ook nog hartstikke lekker. Wij leggen je uit hoe je champagne het beste kunt drinken én bewaren.

Op deze manier drinken

Champagne hoor je – net als andere mousserende wijnen – koud te drinken. De ideale temperatuur om een glaasje bubbels te serveren ligt tussen de 8 en 12 ºC. Wordt champagne te koud geserveerd, dan gaat dat ten koste van de smaak. En geef toe, dat is natuurlijk zonde. Drink je je champagne daarentegen weer te warm, dan komt dat de smaak ook niet ten goede. Het wordt dan namelijk ‘te zwaar’ en minder helder.

Op deze manier bewaren

Een fles champagne kun je het best horizontaal liggend bewaren. Kies voor een trillingsvrije, geurvrije, tochtvrije, donkere plek. Zorg ervoor dat hier een constante temperatuur is. Wil je het helemaal perfect doen? Dan kies je een plek met een luchtvochtigheid van rond de tachtig procent.

Bubbels in je champagne

Zijn de bubbels uit je champagne verdwenen? Dan breng je je favo drankje weer tot leven met – ja echt – een rozijn. Je hoeft de gedroogde druif alleen maar in de fles te laten vallen en het enkele minuten z'n werk laten doen. Daarna bubbelt je champagne weer als vanouds – of in ieder geval meer dan-ie daarvoor deed. Hoe dat kan? Het overgebleven koolstofdioxide klampt zich aan deze ribbels van de druif vast en er ontstaan weer bubbels wanneer dit vervolgens weer loslaat. De rozijn voegt dus geen extra koolzuur toe, maar stimuleert de stof om weer te bruisen.

Let er wel op dat je een fles bubbels met een rozijn erin nooit afsluit met een kurk of dop. Door de hoeveelheid koolzuur kan de druk namelijk flink opbouwen, waardoor je fles uit elkaar kan knallen. En dat is niet helemaal wat we bedoelen met een knallend nieuwjaar…

Lifestyle
  • Kookfans, Club Champagne, Champagne Babes
  • Sex and the City