Kaj Gorgels blikt terug op finale Special Forces: ‘Wat een ervaring’

'Je moet een tijdje in het duister verkeren om het licht weer te waarderen.'

Na wekenlang strijden stond Kaj Gorgels gisteren, samen met Donny Roelvink en Mark Schaaf, in de finale van Special Forces VIPS. De heren hebben talloze loodzware opdrachten overleefd om daar te komen, maar toch waren ze er nog niet. Op Instagram blikt Kaj terug op de finale en het bijzondere avontuur.

Let op: dit artikel bevat spoilers over de finale van Special Forces. 

Lichamelijke mankementen

Zoals we van het programma gewend zijn, was ook de finale van Special Forces loodzwaar. Nadat ze urenlang moesten graven, oneindig rondjes hebben gelopen in het donker, oefeningen moesten doen in de modder en kilometers bergopwaarts hadden gelopen mét een boomstam op hun nek, zat het avontuur erop voor de heren. Alle drie wisten ze de eindstreep te halen en werden ze vol lof toegesproken door de staf. “Dat was het dan. Wat een ervaring. Woorden schieten me eigenlijk tekort”, blikt Kaj terug op Instagram. Daarbij deelt hij een serie kiekjes van het Special Forces-avontuur. “Met een aantal lichamelijke mankementen, strompelend als een berggeit de eindstreep gehaald; met twee nieuwe broeders voor het leven.”

Strippen van comfort

“Ik wilde aan dit avontuur meedoen, omdat ik wilde weten wat er van me overbleef als ik mijzelf zou strippen van al mijn comfort”, legt Kaj uit. “Ik merk dat ik de laatste tijd steeds meer baal van het feit dat we als mens volledig afgestompt zijn van onze ware natuur. Ik was opzoek naar dat vuurtje in mijzelf. Omringt door moderne snufjes hoeven we in het dagelijkse bestaan nog maar voor weinig te vechten. Zodra we op weerstand stuiten is het makkelijk om voor comfort en zekerheid te kiezen. Dat was hier niet mogelijk”, aldus de presentator. “Dat oergevoel, wat hier naar boven kwam, ver weg van alles dat je kent, zonder telefoon in een bos waar je de wolven en de beren letterlijk kon horen brullen, was het meest magische dat ik ooit heb meegemaakt. Ik ben ervan overtuigd dat dit in ons allemaal zit en het goed is om dit te ervaren.”

Mooie lessen

Kaj heeft dan ook veel geleerd van het Special Forces-avontuur. “Laat je nooit door je gedachtes wijsmaken dat je iets niet kunt; er zit zo’n enorme stretch tussen de eerste signalen van weerstand en iets ECHT niet meer kunnen. Dank staf, voor alle mooie lessen”, deelt hij. “‘Angst is GO!’ Die kun je letterlijk op zoveel toepassen in je dagelijkse leven. Kijk de draak in de bek, stomp hem voor zijn muil of geef hem een knuffel en loop door”, aldus Kaj. “Bij de laatste opdracht zei Sander iets moois: `Je moet een tijdje in het duister verkeren om het licht weer te waarderen.´ Die zin vat alles samen, wat ik hier heb ervaren, weg van je comfort, weg van al je zekerheid, risico nemen om juist weer extra te leren waarderen wat je al hebt.” Tot slot bedankt Kaj de staf en zijn medekandidaten voor de ‘geweldige reis’. Well done boys! 

Bron: Instagram @kajstypetjes | Beeld: Shotsbysud

Laatste nieuws