Je leest het ’t eerst op Grazia.nl

Dit is het eetdagboek van Iris Rulkens

'Vooraf eten we oesters en escargots, lekker decadent'

Comedian Iris Rulkens, bekend van haar online typetjes, start haar dag het liefst met koffie op bed, gemaakt door haar vriend. Voor Grazia houdt ze een week haar eetdagboek bij.

Maandag

“Mijn favoriete ochtendritueel is een koffietje op bed, gemaakt door mijn vriend. Daar is hij ooit mee begonnen en als ik het niet krijg, ben ik toch een beetje teleurgesteld. De rest van de dag drink ik water en thee. Deze ochtend geniet ik na mijn koffie op bed van lactosevrije vanillekwark met granola. Voor mij is het ontbijt de leukste maaltijd van de dag, en die skip ik nooit. Dat zou ook niet slim zijn met een snelwerkende schildklier. In 2022 kwam ik hierachter toen ik in korte tijd een paar kilo afviel, snel misselijk werd en me vaak opgejaagd voelde. Nadat ik ontdekte dat je eetpatroon hier ook invloed op heeft, heb ik met hulp van experts onderzocht wat wel en niet goed voor mij is. Gluten kan ik bijvoorbeeld beter schrappen of vervangen door spelt. Met een druk sociaal leven is dat alleen best een uitdaging, maar de juiste producten in huis hebben helpt. Gelukkig gaat het tot nu toe heel goed en heb ik geen medicijnen meer nodig."

"Deze ochtend ga ik aan de slag met nieuwe video’s. Soms moet ik de inspiratie echt uit mijn tenen halen, en loop ik een rondje in het park. Dat is nu niet nodig. Tussendoor lunchen met twee speltboterhammen met gebakken eitjes. Daarna ben ik zo druk met administratie dat het ineens zes uur is en we nog boodschappen moeten doen voor het avondeten. Het wordt een avg’tje (aard- appelen, vlees, groente): kipfilet, erwtjes en gebakken aardappeltjes. Lekker basic. We sluiten de dag af met een kop thee en een MAFS-aflevering. Ik houd erg van zoetigheid, kijk in een restaurant het eerst naar de desserts, maar doe thuis mijn best om na acht uur niks meer te pakken. Dat lukt, simpelweg omdat we geen chocola in huis hebben.”

Dinsdag

“Vroeg op, dus geen koffie op bed. Wel een zelfgemaakte smoothiebowl met blauwe bessen, frambozen, banaan, rijstmelk en granola. Na een tandartsbezoek werk ik in een koffietentje met een gemberthee met sinaasappel aan de voorbereiding van een nieuwe opdracht: binnenkort sluit ik een dag vol lezingen af met comedy. Voor lunch ga ik voor de uiensoep plus glutenvrijbrood met truffelmayonaise. ’s Middags krijg ik les: ik zit in het tweede jaar van mijn studie astrologie, iets wat me als kind al interesseerde. Ik haal er ook inspiratie uit, zoals voor sommige typetjes die ik baseer op sterrenbeelden. Eenmaal weer thuis eet ik een uitgebreide salade met zalm en de overgebleven aardappeltjes.”

Woensdag

“Na de koffie ontbijt ik met een eiwitshake met diepvriesfruit en banaan plus twee geroosterde speltboterhammen met baba ganoush en gegrilde groenten. Elke woensdag geef ik theaterles aan kinderen en jongeren in mijn geboortedorp zodat ze niet, net als ik vroeger, helemaal naar de stad moeten. Te gek om op die manier bij te kunnen dragen aan hun geluk. ’s Avonds eet ik bij mijn moeder. We starten met een brokmop: cake met anijs. Na drie stukjes van deze plaatselijke lekkernij eten we zelfgemaakte ovenschotel met bloemkool, gehakt en groenten.”

Donderdag

“Voor het sporten neem ik eerst kokosyoghurt met granola en blauwe bessen en een cappuccino erwtenmelk, die schuimt zo lekker. Na mijn krachttraining en een bokssessie lunch ik snel met een kant-en-klare couscoussalade. Dan door naar mijn editor om de trailer te maken voor mijn nieuwe theatertour, die in september start. ’s Avonds gourmetten met een groep vriendinnen. Ik begin met salade, daarna wat vlees, vis en pannenkoekjes met gluten. Thuis probeer ik erop te letten, buiten de deur maak ik het mezelf niet te moeilijk. Ik eet van alles wat, maar niet overdreven veel. Met gourmet zit je altijd sneller vol dan je denkt.”

Vrijdag

“Met een vriendin ontbijt ik bij een koffietentje in de buurt: ik een koffie met kokosmelk en açai bowl, zij een broodje avocado met gekookt ei. Dat ziet er zo lekker uit dat ik ook een stukje neem. Eenmaal thuis heb ik alle tijd en maak ik zelf een salade met quinoa, komkommer, feta en noten. ’s Avonds uiteten met vriendinnen. Vooraf eten we oesters en escargots, lekker decadent. Daarna tournedos met bearnaisesaus, frites, salade en een glas rode wijn. Geen toetje deze keer.”

Zaterdag

“Na ons koffie-op-bed-ritueel snel wat kokosyoghurt met banaan en granola en vroeg de deur uit om theaterles te geven. Eenmaal thuis lunch ik met twee speltboterhammen met 100 procent-pindakaas. Simpel, maar niet minder lekker. ’s Avonds eten bij een vriendin: zelfgemaakte plaattaart met pesto, groenten en fetakaas. We proosten met een rood wijntje.”

Zondag

“We beginnen de dag met een uitgebreid ontbijt met banaanpannenkoekjes, vanillekwark, blauwe bessen en granola. Daarna een seriemarathon in bed: heerlijk zo’n luie ‘we hoeven niks’-zondag! Einde middag trakteren we onszelf op frites met mayo bij een marktje in de buurt. We sluiten het weekend thuis af met een lekkere borrelplank met speltstokbrood, aïoli, paprikaatjes, komkommer, olijven, stukjes kaas en fuet. Rood wijntje erbij en een paaseitje toe.”

Tekst: Kim Buitenhuis | Beeld: NL Beeld