Je leest het ’t eerst op Grazia.nl

HNTM-Lando: 'Ik was echt wel een make-up pop'

'Als ik de deur uit ging zonder make-up, dan voelde ik me ook gewoon niet goed'

Presevent HNTM 2022

Na een bloedstollend spannende finale, mag Lando zich vanaf deze week Holland's Next Top Model 2022 noemen. De Twentse beauty vertelt in gesprek met Grazia hoe trots ze op zichzelf is en wat haar deelname allemaal voor haar teweeg heeft gebracht.

Trots

Lando kan nog steeds niet helemaal beseffen dat ze heeft gewonnen. "Ik had het echt niet verwacht", zegt ze. Het is allemaal heel snel gegaan. "Je werkt zo lang naar iets toe, en dan is de uitslag er ineens", vertelt ze trots. Meedoen an sich was al een hele stap voor Lando. Ze wilde eigenlijk de finale halen, maar dat heeft ze mooi overtroffen. "Ik ben trots dat ik het heb gedurfd", zegt ze. "Dat ik het gewoon heb gedaan en alle schaamte heb kunnen loslaten."

Die schaamte zorgde er af en toe voor dat Lando moeite had om zichzelf helemaal van haar beste kant te laten zien. Zo kreeg ze meermaals te horen van de jury dat ze helemaal geen make-up hoefde te dragen om mooi te zijn, maar dat kon ze in eerste instantie nog maar moeilijk geloven. "Ik heb geleerd dat ik lekker mezelf kan zijn en dat ik mooi ben zoals ik ben", vertelt ze. "Het is best pittig voor mij geweest aan het begin. Maar het is allemaal gelukt en ik heb het gewoon gedaan.”

Make-up

Jarenlang ging Lando niet zonder make-up naar buiten. “Ik was echt wel een make-up pop", legt ze uit. "Als ik de deur uit ging zonder make-up, dan voelde ik me ook gewoon niet goed. Dan zat ik helemaal in mijn eigen wereld. Het heeft een tijdje geduurd voordat ik minder make-up ging dragen. Toen ik bij HNTM aankwam, had ik al minder op dan voorheen, maar in de loop der tijd heb ik geleerd dat ik het helemaal niet nodig heb.”

Al in een van de eerste afleveringen vertelde Lando openhartig aan de jury dat ze transvrouw is. Hiermee wist ze de jury, maar ook de kijkers thuis te inspireren. Zo heeft ze inmiddels al talloze berichtjes van volgers op Instagram gehad die haar verhaal indrukwekkend vonden. Of ze zichzelf nu als voorbeeld voor andere (trans)meiden ziet? “Ja, maar daarvoor had ik niet per se te hoeven winnen", zegt Lando. "Ik heb mijn verhaal kunnen doen en daar heb ik al heel veel reacties op gekregen van jonge meiden. Zij kwamen met prachtige verhalen door mijn boodschap, dus mijn doel is helemaal gelukt.”

Beeld: Brunopress

Showbizz
  • NLD/Amsterdam/20220902 - Persevent Holland Next Top Model 2022 Fotograaf: BrunoPress / ArjoFrank Fotografie Op de foto: Lando van der Schee