Hoe zit het nou: moet je je haar altijd twee keer met shampoo wassen?

Of is dat een fabeltje?

Lees ook

We hebben er allemaal weleens over gehoord: het zou voordelen hebben om je haar twee keer in te zepen onder de douche. Maar heeft de methode van rinse and repeat wel echt zoveel zin?

Twee keer wassen

Of je haar nu lang en fijn, krullend en kort of iets daartussen in is: je haren wassen is een taakje waar niemand ooit écht excited van wordt. Dus wanneer haarwasdag is aangebroken, reinigen we onze lokken het liefst zo efficiënt mogelijk. Dan kunnen we weer een paar dagen vooruit.

Jarenlang dachten we dat de dubbele shampoo methode key was voor frisse lokken. Je zeepte je haren dan in met shampoo, liet het intrekken, spoelde het grondig uit en herhaalde dit hele proces nog een keer. Het zou ervoor zorgen dat je haar en hoofdhuid squeaky clean zijn, waardoor je coupe minder snel vet zou worden. Dat klinkt heel aannemelijk, maar celebrity hairstylist Jason Collier legt uit dat die double shampoo echt niet altijd nodig is.

Wel of niet nodig

“Soms moet je je haar eerst een keer wassen om het te reinigen en dan nog een keer voor hydratatie en eiwitten”, bevestigt Collier aan Who What Wear. “Maar het is niet nodig als je je haar al om de paar dagen wast.”

Was je je haar minder vaak dan een keer per week? Dán kan het goed uitpakken om twee keer met shampoo aan de gang te gaan. Het verwijdert dan inderdaad vuil en voorziet je haar van verzorging. Als je je haar vaker wast, kan rinse and repeat soms meer kwaad dan goed doen. Zo kan het overwassen ervoor zorgen dat je haar uitdroogt. “Meestal is het voldoende om je haar een keer met shampoo te wassen. Als je haar gezond is, was het dan twee keer per week om het grondig schoon te maken”, aldus Collier.

Tot slot: was je je lokken vaker dan twee keer per week? Dan raadt de haarstylist ook nog aan om een milde shampoo te gebruiken, om uitdroging van je haren te voorkomen. Got it! 

Bron: Who What Wear, Marie Claire | Beeld: iStock

Laatste nieuws

Zie ook