Je leest het ’t eerst op Grazia.nl

Sneak jij ook wel eens een hapje van het bord van je partner? Dan hebben we goed nieuws

Dit is wat het over je relatie zegt.

eten stelen sarah jessica parker

Oke, misschien kunnen we op dit moment even niet genieten van romantische diners in onze favoriete restaurants. Maar hoe vaak heb je het al meegemaakt dat je lekker zit te tafelen met je lief, en deze vervolgens een vorkje van jouw bord meeprikt? Of misschien ben jij wel degene die heel sneaky een hapje van het lekkers van je partner meesmokkelt. Maarre, tenzij je partner Joey Tribbiani heet, hebben we heel goed nieuws.

Affectie

Wij geven eerlijk toe dat we er best chagrijnig van kunnen worden wanneer iemand aan ons eten zit, zelfs als diegene onze partner is. Echter, uit een onderzoek dat gepubliceerd is in het Proceedings of the Royal Society Biological Sciences, blijkt dat het juist heel goed is voor je relatie wanneer jij en je partner voedsel van elkaars bord pikken! Het is namelijk een teken van affectie, zo stellen de wetenschappers. Wanneer we ons eten delen, zorgt dit voor de aanmaak van het gelukshormoon oxytocine in onze hersenen. Dit stofje zorgt voor binding en samenwerking tussen individuen en is belangrijk voor het sluiten van vriendschappen en het aanknopen van langdurige relaties.

Aapjes kijken

De onderzoekers bestudeerden het eetgedrag van een groep chimpansees en registreerden wanneer de apen hun voedsel met anderen deelden. Zo kwamen ze erachter dat er een verband bestaat tussen het delen van eten en de aanmaak van oxytocine in het brein. Chimpansees die hun eten deelden met soortgenoten produceerden meer oxytocine dan degenen die dit niet deden. Niet alleen de ‘deler’, maar ook de ontvanger van het voedsel maakte meer oxytocine aan. Er werd zelfs meer oxytocine geproduceerd bij het delen van eten dan bij andere sociale eetgelegenheden of bezigheden (zoals het vlooien van elkaar).

Goed excuus

Omdat mensen net als chimpansees sociaal gedrag vertonen, zou voor hen hetzelfde effect moeten gelden, zo redeneren de onderzoekers. De volgende keer dat jouw liefje dus weer met een vork richting jouw bord gaat om een hapje van je te stelen, kun je hen dus beter hun gang laten gaan. Je partner heeft je gewoon lief!

Plus: als jij weer eens een frietje meesnackt of naar het bord van je partner lepelt, dan heb je nu dus een heel goed excuus. Je toont gewoon je affectie en that's that.

Bron: Dingen Voor Vrouwen | Beeld: Brunopress

Misschien ook voor jou:
Is je partner geen prater? Met déze 3 vragen kan hij of zij zich makkelijker uiten
Lifestyle
  • Dingen Voor Vrouwen
  • Brunopress