doDisplay('div-gpt-ad-GraziaNL_below_menu_allpages');
@media (max-width: 679px){#fig-61aaf8eecdcb4 img.lazyloading{background: #eee;}#fig-61aaf8eecdcb4 img{#fig-61aaf8eecdcb4 img.lazyloading{width: 65px;height: 65px;}}@media (min-width: 680px)#fig-61aaf8eecdcb4 img.lazyloading{background: #eee;}#fig-61aaf8eecdcb4 img{#fig-61aaf8eecdcb4 img.lazyloading{width: 65px;height: 65px;}}

Vanavond persconferentie: deze maatregelen kun je verwachten

Kabinet komt met nieuwe maatregelen: 'Horeca en niet-essentiële winkels eerder dicht'

Vanavond was er weer een persconferentie over nieuwe coronamaatregelen.
doDisplay('div-gpt-ad-GraziaNL_below_image_article');
@media (max-width: 679px){#fig-61aaf8eece5eb img.lazyloading{background: #eee;}#fig-61aaf8eece5eb img{#fig-61aaf8eece5eb img.lazyloading{width: 470px;height: 470px;}}@media (min-width: 680px) and (max-width: 680px){#fig-61aaf8eece5eb img.lazyloading{background: #eee;}#fig-61aaf8eece5eb img{#fig-61aaf8eece5eb img.lazyloading{width: 624px;height: 624px;}}@media (min-width: 681px) and (max-width: 1320px){#fig-61aaf8eece5eb img.lazyloading{background: #eee;}#fig-61aaf8eece5eb img{#fig-61aaf8eece5eb img.lazyloading{width: 1290px;height: 726px;}}@media (min-width: 1321px){#fig-61aaf8eece5eb img.lazyloading{background: #eee;}#fig-61aaf8eece5eb img{#fig-61aaf8eece5eb img.lazyloading{width: 948px;height: 533px;}}nieuwe maatregelen

Vanavond was het helaas weer zover: demissionair premier Mark Rutte en minister Hugo de Jonge gaven opnieuw een coronapersconferentie. Hierin kondigden zij aan dat de huidige coronamaatregelen verder aangescherpt worden. We hebben alle (verscherpte) maatregelen die vanaf 13 november om 18.00 uur ingaan voor je op een rijtje gezet. Komen ze:

doDisplay('div-gpt-ad-GraziaNL_in-content_top_article');

Nieuwe maatregelen

Er is weer een hele waslijst aan nieuwe maatregelen. Eén van de meest ingrijpende regels is de nieuwe 'lockdown': niet-essentiële winkels moeten vanaf morgen om 18.00 uur de deuren sluiten. Ook contactberoepen en casino's moeten om 18.00 uur weer sluiten. De horeca moet bovendien om 20.00 uur dicht, en een coronapas én een vaste zitplaats worden verplicht.

Bovendien komen ook veel evenementen weer in de problemen. Hoewel bioscopen en theaters open mogen blijven, geldt dat publiek bij sportevenementen niet meer welkom is. Ook voor grote evenementen gaan strengere eisen gelden. Zo mogen er maximaal 1250 mensen in een ruimte zitten, moeten zij allemaal een coronatoegangsbewijs hebben én een vaste zitplaats.

Voor het MBO, HBO en universiteiten geldt bovendien weer een maximale groepsgrootte van 75 mensen per ruimte. De scholen blijven verder wel gewoon normaal open.

Dringende adviezen

Naast al deze harde regels zijn er ook weer enkele 'dringende adviezen'. Zo geldt met onmiddellijke ingang het advies om thuis niet meer dan vier bezoekers te ontvangen, en wordt aangeraden om per direct zoveel mogelijk thuis te werken.

Over het invoeren van deze regels zei Rutte: "Ook met het grote aantal gevaccineerden is de druk op de zorg extreem hoog." Hij hoopt daarom dat "een korte klap van een paar weken" de besmettingen drastisch kan verlagen. De Jonge deelt nog dat hij met mensen uit de zorg heeft gesproken en die omschrijven de situatie als volgt: "Ik sprak mensen uit de zorg. Voor hen voelt het alsof zij een marathon hebben gelopen en ineens nog 10 kilometer moeten lopen. Zij hebben het zwaar."

De toekomst

Ook in de nabije toekomst ziet het er naar uit dat de regels er niet makkelijker op worden. Au contraire. Zo wordt op dit moment gewerkt aan een voorstel om de coronapas verder uit te breiden. Straks is ook shoppen zonder toegangsbewijs er waarschijnlijk niet meer bij, en mogen ook werkgevers om een QR-code vragen. Bovendien wordt zo'n toegangsbewijs alleen nog afgegeven aan mensen die gevaccineerd of genezen zijn. Een negative testresultaat levert je dan geen groen vinkje meer op. Deze regels gaan nog niet direct in, omdat er op wetsgebied eerst wat mogelijk gemaakt moet worden.

Deze maatregelen gelden in elk geval tot 4 december. Dan gaat het kabinet opnieuw kijken naar de coronacijfers en zal het kijken of er eventueel weer versoepeld of juist verscherpt moet worden, en op de dag ervoor is er een nieuwe persconferentie.

doDisplay('div-gpt-ad-GraziaNL_in-content_bottom_article');