Je leest het ’t eerst op Grazia.nl

Israël bant extreem dunne modellen

De mode industrie in Israël is in rep en roer. Na veel kritiek op de promotie van onnatuurlijk magere modellen als schoo...

Israël bant extreem dunne modellen

De mode industrie in Israël is in rep en roer. Na veel kritiek op de promotie van onnatuurlijk magere modellen als schoonheidsstandaard is er een nieuwe wet in gesteld. Deze wet verbiedt te dunne modellen in lokale tijdschriften en promotiemateriaal.

Deze nieuwe wet, dat op twee januari is ingegaan, bant modellen in advertenties met een Body Mass Index van minder dan 18.5. De Body Mass Index is een berekening gebaseerd op het gewicht en de lengte van een persoon. Volgens deze BMI berekening mag een vrouwelijk model van 1.72 meter niet minder dan vijfenvijftig kilo wegen. Een ander onderdeel van deze nieuwe wet is dat foto’s die bewerkt zijn zodat een model dunner lijkt dan in werkelijkheid is, dit vermeld moet worden bij de publicatie.

Heroïne-chic

Deze ‘magere-modellen kwestie’ is al een langer tijd een veelbesproken onderwerp. In de jaren ’90 bracht Brits topmodel Kate Moss de extreem magere verschijning, ook wel ‘heroïne-chic’ genoemd, de wereld in. Er ontstond toen veel kritiek op de invloed die deze beelden zouden hebben op jonge meisjes.

Nadat in de afgelopen jaren een aantal modellen zijn overleden aan de eetstoornis anorexia zijn er diverse landen, waaronder Spanje en Italië, die proberen het gewicht van de modellen te reguleren. Milan Fashion Week bant modellen met een BMI lager dan 18.5. De Madrid Fashion Show bant zelfs modellen waarvan het BMI onder de 18 is.

Verandering

Miuccia Prada, naar verluidt een van de verantwoordelijke ontwerpers voor de heroïne-chic beweging begon twee jaar geleden met het gebruiken van modellen die niet extreem dun zijn, zoals Nederlands topmodel Lara Stone.

Alexandra Shulman, hoofdredacteur van de Britse Vogue, schreef in 2009 een brief aan diverse toonaangevende modeontwerpers. Daarin vroeg ze de ontwerpers om de collectie-samples in grotere maten aan tijdschriften te leveren zodat ‘vollere’ modellen de kledingstukken kon dragen. Een jaar later liet ze weten erg teleurgesteld te zijn met het resultaat (MK).

Bron beeld: Getty Images.