Je leest het ’t eerst op Grazia.nl

Is eiwitlimonade de hype waard?

Tijd om deze healthy food hype eens onder de loep te nemen. 

eiwitlimonade

De zogenaamde healthy food hypes vliegen je op Insta en TikTok om de oren, maar zijn ze eigenlijk wel zo gezond of kan je ze beter aan je voorbij laten gaan? Diëtist en voedingswetenschapper Floor Scheffers (@voedingsexpert) geeft antwoord. Dit keer nemen we eiwitlimonade onder de loep. Lees en learn!

Wat wordt er beweerd?

"Op Insta en TikTok vliegen de posts met eiwitlimonade je om de oren. Dit drankje zou de manier zijn om af te vallen en spieren op te bouwen. Bovendien past het perfect bij de zomer, is helder als limonade met fruitsmaken als aardbei, citroen en tropisch en natuurlijk eiwit.”

Wat doet het echt?

Scheffers: “Eiwitten zijn inderdaad belangrijk en nodig voor spieropbouw, herstel en instandhouding van allerlei cellen en weefsels. Maar zo magisch als er over eiwitlimonade, -shakes, -poeder en -repen wordt gedaan, is onterecht. De gemiddelde eiwitlimonade bevat per 100 milliliter maar 1,5 gram meer eiwit dan melk of sojadrink. Verder is het advies van de Gezondheidsraad: 0,83 gram eiwit per kilogram lichaamsgewicht per dag. Al is dit anders bij veel kracht- en duursport, zwangerschap en borstvoeding, dan ligt de eiwitbehoefte hoger. Aangezien we in Nederland over het algemeen veel zuivelproducten eten en drinken, krijg je door jouw basisvoeding vaak al genoeg eiwitten binnen en heb je die prijzige eiwit- limonade, -shakes en -poeder helemaal niet nodig. Ook bij een verhoogde eiwitbehoefte krijg je over het algemeen voldoende eiwitten binnen via jouw basisvoeding. Met als voordeel dat je zo minder bewerkte producten binnenkrijgt. Bovendien is het als je een nieraandoening hebt zelfs schadelijk om teveel eiwit te nuttigen.”

Het gezonde alternatief

“Eiwitlimonade wordt verkocht als alternatief voor de eiwitshake, maar wordt weggedronken als water, terwijl het een stuk meer calorieën bevat: ongeveer de helft aan calorieën in frisdrank. Kies dus liever voor water. Er zeker van zijn dat je voldoende eiwitten uit je basisvoeding haalt? Neem dan na het sporten een bakje magere kwark met fruit en noten, dan krijg je niet alleen minstens zoveel eiwitten binnen, maar nog veel meer andere gunstige voedingsstoffen. Daarbij zorgt eten ook voor een veel meer verzadigd gevoel dan drinken.”

Lifestyle
  • Tekst: Kim Buitenhuis
  • Adobe Stock