Je leest het ’t eerst op Grazia.nl

Waar of niet: als je niet snel verbrandt, hoef je je niet zo vaak in te smeren

Een inkoppertje, maar toch. 

smeren

Dat zonnebescherming belangrijk is, hoeven we je vast niet meer te vertellen. En ook al beschermen we onszelf elk jaar weer een stukje beter, toch kun je nog genoeg leren over zonnebrand. Daarom lees je in Grazia's Summer Issue 7x waar of niet. Dit keer bespreken we hoe belangrijk het is om je altijd in te smeren, óók als je niet snel verbrandt.

Insmeren

Als je niet snel verbrandt, hoef je je niet zo vaak in te smeren. Is het waar of niet? Een inkoppertje: uiteraard is dit niet waar. Iedereen moet smeren, of je nu een lichte huid of een donkere huid hebt. Met een donkere huid verbrand je wellicht minder snel, maar nogmaals: UV-stralen zijn méér dan alleen UVB-stralen. Waar UVB-straling zorgt voor een rode verbrande huid, zie je bij UVA-straling eigenlijk niets. Terwijl deze langdurige stralen die diep je huid indringen genetisch materiaal in je cellen beschadigen. Gelukkig kan je lichaam dit deels weer herstellen, maar hoe meer zonneschade, hoe groter de kans is op huidkanker op latere leeftijd.

UVA en UVB

Mocht je niet precies weten wat nou het verschil is tusen UVA en UVB, en waar je op moet letten bij het kopen van zonnebrand? We got you. Je bent waarschijnlijk geneigd vooral te kijken naar het getal achter de SPF. Zie je SPF30 of SPF50, dan zit je goed. Maar... die sun protector factor (SPF dus) zegt alleen iets over de bescherming tegen UVB-stralen. De B bij UVB staat namelijk voor burn, oftewel: zonverbranding. De SPF zegt dus niets over de bescherming tegen UVA-straling. Hierbij staat de A voor aging, lees: huidveroudering. En juist UVA-stralen zijn die lange, schadelijke stralen die diep in je huid doordringen. Dus, wil je een zonnebrandcrème kopen, check dan altijd of er naast de SPF ook het UVA-logo te zien is. Of check het product op de term ‘breed spectrum’. Zo weet je zeker dat je zonnecrème beschermt tegen alle soorten straling.

Royaal smeren

O, en welke zonnebrand je ook smeert: vergeet vooral niet om royaal te smeren. Zoals als eerder gezegd: je haalt de werkelijke SPF in een zonnebrand pas als je met de aanbevolen hoeveelheid smeert.

Lifestyle
  • Tekst: Babette Dessing
  • Adobe Stock