Je leest het ’t eerst op Grazia.nl

Huidtherapeut vertelt: 6 tips om te voorkomen dat acne erger wordt

Met kleine aanpassingen kan je huid al veel verbeteren.

acne

Acne is een veelvoorkomend huidprobleem dat zowel tieners als volwassenen treft. Sta je op het punt een belangrijke presentatie te geven en verschijnt er ineens een puistje? Hoewel het verleidelijk is om puistjes uit te knijpen of er tandpasta op te smeren, is het beter om dit te vermijden. Mindor Walrave, huidtherapeut bij Cosmetique Totale, deelt graag haar tips om te voorkomen dat acne verergert.

Raak puistjes zo min mogelijk aan

Onze handen zijn vaak een bron van onzichtbaar vuil en bacteriën die, wanneer ze in contact komen met een gevoelige huid, kunnen zorgen voor extra irritatie en ontsteking. Door puistjes aan te raken, kunnen bacteriën en vuil van je handen op je gezicht komen. Dit verergert de ontsteking en kan nieuwe puistjes veroorzaken. Probeer bewust te zijn van hoe vaak je je gezicht aanraakt en beperk dit zoveel mogelijk.

Knijp puistjes en mee-eters nooit uit

Het uitknijpen van puistjes en mee-eters is verleidelijk, maar het is een van de slechtste dingen die je kunt doen voor je huid. Het kan bacteriën dieper in de huid duwen, wat leidt tot ernstige ontstekingen en uiteindelijk meer acne. Bovendien vergroot het de kans op littekens en permanente huidbeschadiging. Laat puistjes op natuurlijke wijze genezen of vraag advies aan een huidtherapeut voor veilige behandelmethoden.

Was je huid alleen met lauw water, zonder zeep

Zeep kan de huid uitdrogen en irriteren, vooral als je een gevoelige of acnegevoelige huid hebt. Een droge huid kan meer talg gaan produceren om de droogheid te compenseren en dit kan uiteindelijk weer tot meer acne leiden. Het wassen van je huid met lauw water is vaak voldoende om vuil en overtollige olie te verwijderen zonder de huid te irriteren. Walrave geeft de volgende tip: "Als je toch een reiniger wilt gebruiken, kies dan voor een milde, pH-neutrale reiniger die speciaal is ontwikkeld voor een gevoelige huid."

Droog de huid voorzichtig door te deppen, niet wrijven

Het droogwrijven van de huid met een handdoek na het wassen kan de huid irriteren en de acne verergeren. Gebruik in plaats daarvan een zachte handdoek en dep je huid voorzichtig droog. Dit minimaliseert irritatie en helpt de huid kalm en gezond te houden.

Gebruik make-up op waterbasis

Make-up op oliebasis kan poriën verstoppen en acne verergeren. Olie heeft de neiging om in de poriën te blijven hangen, wat kan leiden tot verstoppingen en ontstekingen. Kies daarom voor make-up op waterbasis. Deze producten verstoppen de poriën minder en zijn vaak lichter en minder irriterend voor de huid. Dit is belangrijk voor iedereen met een acnegevoelige huid.

Vermijd vette huidverzorgingsproducten of producten op oliebasis

Net als bij make-up kunnen huidverzorgingsproducten op oliebasis de poriën verstoppen en acne verergeren. Deze producten bieden de nodige hydratatie zonder de extra olie die kan leiden tot puistjes.

Door deze eenvoudige, maar effectieve tips van de huidtherapeut op te volgen, kun je de gezondheid van je huid verbeteren en voorkomen dat acne erger wordt. Het kost wat discipline en aanpassing, maar je huid zal je dankbaar zijn!

Wil je graag helemaal van jouw acne af? Klik dan op acne behandeling voor een gratis consult bij een van de huidtherapeuten van Cosmetique Totale. Samen stellen we een persoonlijk behandelplan op dat afgestemd is op jouw huidbehoeften.

Beauty
  • Cosmetique Totale
  • Adobe Stock