Je leest het ’t eerst op Grazia.nl

Anne Vedder over lessen in eerste boek: 'Elke fout heeft ons wel wat waardevols geleerd'

Ook deelt Anne of ze ooit iets zonder Esther zou willen opzetten. 

Anne Vedder

Als je net om de hoek komt kijken als ondernemer, kun je nog weleens fouten maken die je duur komen te staan. De inmiddels succesvolle ondernemers Anne en Esther Vedder kunnen erover meepraten. Om andere jonge ondernemers te behoeden van fouten die zij hebben gemaakt, lanceren ze daarom op 2 juli hun allereerste boek No Guts, No Gold. Grazia sprak Anne Vedder over No Guts, No Gold.

Release

Anne komt net terug uit Ibiza als we met haar bellen. Samen met haar zus Esther en 24 vrienden waren ze op het Spaanse eiland voor het festival Dubvision. Voor Anne is het weer back to business, maar Esther blijft nog wat langer met haar kersverse verloofde op Ibiza. “We hebben het zo leuk gehad op Ibiza en Esther is ten huwelijk gevraagd!”, deelt Anne enthousiast aan de telefoon. “Ik wist niet honderd procent zeker dat Ismael haar ten huwelijk zou vragen, maar ik had wel een voorgevoel. Ze hebben elkaar namelijk drie jaar geleden op deze plek ontmoet. Dat was wel extra bijzonder.”

Iets wat ook ontzettend speciaal is voor de zussen is dat hun eerste boek vandaag uitkomt. “Het is een heel persoonlijk boek geworden dat nog weinig mensen hebben gelezen; dat maakt het extra spannend", vertelt Anne over de release.

Proces

Anne en Esther hebben samen het succesvolle merk Vedder & Vedder en startten onlangs hun nieuwe bedrijf Feather Women. In acht jaar tijd hebben de tweelingzussen dan ook veel geleerd over ondernemen. Ze besloten de lessen die ze hebben geleerd daarom te bundelen in een boek. “Toen wij net begonnen, misten we een boek over ondernemen. Destijds waren er al een aantal toffe vrouwelijke ondernemers zoals Nikkie Plessen; bij haar leek het allemaal goed te gaan, maar bij ons ging alles altijd heel moeizaam. In ons boek schrijven we eerlijk wat goed, maar ook fout ging toen we ons eigen bedrijf begonnen."

Schrijven in de avonduren

Zoals Anne en Esther bij Vedder & Vedder een duidelijke taakverdeling hebben, hadden ze dat ook tijdens het uitwerken van hun boek. “Ik vind schrijven heel leuk, daarom nam ik het voortouw in het schrijven van het boek. Esther was dan weer bezig met welke verhalen we willen vertellen en wat de hoofdstukken moesten zijn.”

Aangezien de zussen samen twee succesvolle bedrijven runnen en allebei onlangs moeder zijn geworden, hadden ze niet per se tijd over om een boek te schrijven. “Toen ik zwanger was van Maas, heb ik het in de avonduren geschreven”, lacht Anne. “We hadden het destijds wel over een ghostwriter gehad, maar het is altijd mijn droom geweest om zelf een boek te schrijven. Ik wilde daarom niet dat iemand anders het boek schreef. Uiteindelijk heeft een editor ons nog wel geholpen met het verbeteren van teksten en stukken.”

Ondanks dat de zussen veel drive hadden voor het schrijven van het boek, was het soms wel pittig. “De afgelopen tijd was hectisch. Esther had een baby gekregen, ik was net bevallen en we hadden ook net een nieuw bedrijf opgestart. De laatste loodjes waren wel het zwaarst.”

Moeilijke hoofdstukken

In No Guts, No Gold blikken Anne en Esther terug op diverse gebeurtenissen uit hun verleden. Ook minder leuke en moeilijke momenten komen in het boek aan bod. “Dit hebben we gedaan omdat we uit elke situatie wel wat hebben geleerd. Soms maakten we iets mee wat ontzettend k*t was, maar wat ons soms wel een duwtje in de rug gaf om nóg harder ons best te doen. Uit elke tegenslag of fout hebben we wel wat waardevols geleerd."

Ook laten de zussen een heel kwetsbare kant van zichzelf zien in het boek. Zo blikt Anne in het hoofdstuk Everybody Hurts, But Hold On terug op haar abortus. Dit was voor haar het moeilijkste hoofdstuk om te schrijven. “Dat vond ik heel lastig. Ik heb dat stuk in één keer uitgewerkt, en er niet meer naar gekeken. De editor heeft het nagelezen en me ermee geholpen. In het boek ga ik dit hoofdstuk niet teruglezen, juist omdat ik het zo moeilijk vond om op te schrijven. Maar ik vond het wel belangrijk om dit ook in het boek te plaatsen.”

Rechtszaak

Anne en Esther blikken ook terug op de rechtszaak die ze onlangs wonnen. “Dat was een rechtszaak met een aandeelhouder; ook een moeilijk hoofdstuk om uit te werken. We vonden het belangrijk om ook uitgebreid terug te blikken op de rechtszaak, omdat het ons heel duur is komen te staan dat we vroeger zomaar onze handtekeningen onderaan een document hebben gezet. We zijn er niet trots op, maar we voelen ons verplicht om een nieuwe generatie ondernemers te behoeden voor de blunders die wij hebben gemaakt.”

“Toen wij net begonnen met ondernemen waren we heel jong en naïef. We dachten dat iedereen het beste met ons voor had, maar dat is niet zo. We willen daarom iedereen meegeven: zet nooit zomaar je handtekening onder een contract. Wij deden dat wel, en daar komen we ons leven lang niet meer onderuit. Voor die fout boeten we nog elke dag.”

Samen blijven ondernemen

Anne en Esther zijn al jaren samen aan het ondernemen, maar hebben ze het ooit overwogen om elk hun eigen pad te trekken? “Nee, ik zou het niet alleen kunnen doen”, stelt Anne. “En ook niet met iemand anders”, voegt ze toe. “Esther en ik zijn zo op elkaar ingespeeld. We hebben zelfs aan een half woord genoeg om met elkaar te communiceren. We vullen elkaar zo goed aan dat ik ook niet zonder Esther zou willen werken.”

No Guts, No Gold is vanaf vandaag verkrijgbaar.

Showbizz
  • Vedder & Vedder