Je leest het ’t eerst op Grazia.nl

Good to know: is make-up dragen in de zomer echt slecht voor je huid?

Dit is hoe het zit.

makeup zomer

Nu het zonnetje zich steeds vaker laat zien komen wij steeds meer in de summer vibes. Hoog tijd voor een aanpassing in onze make-up routine... toch? Misschien heb je wel eens gelezen dat het beter is om in de zomer geen make-up te dragen, omdat je je huid niet wilt verstikken in de hitte. Maarre, is dat eigenlijk wel waar?

Zonnebaden met make-up

Hoewel het in principe geen kwaad kan om in de zomer make-up te dragen, is het niet verstandig om dit te doen wanneer je echt gaat tannen. In gesprek met HLN legt dermatoloog Thomas Maselis uit: "Make-up op zich is niet schadelijk voor je huid, maar de bewaarmiddelen en parfums die er vaak in verwerkt zitten, zijn dat wel. Om die reden is het gebruik van parfum en geparfumeerde deodorant vlak voor het zonnen ook af te raden."

Wanneer je gaat zonnebaden, raadt Maselis daarom aan om geen make-up te dragen, of te kiezen voor een geurloze variant. "Onder invloed van de zon kunnen de geurstoffen die in deze producten zitten, de huid namelijk doen verkleuren, met pigmentvlekken tot gevolg. Niet iedereen loopt daar risico op, maar het is beter om het zekere voor het onzekere te nemen." Good to know!

Make-up dragen in de zomer

Ook voor je poriën is het eigenlijk beter om niet te veel make-up te dragen wanneer het heet is. De combinatie van zweet en een full face of makeup kan er namelijk voor zorgen dat je huid niet goed meer kan ademen. Wil je toch liever niet de deur uit zonder een likje foundation? Kies dan in ieder geval voor een lichte en ademende variant, of switch bijvoorbeeld naar een BB-cream of tinted moisturizer. Was daarnaast je gezicht regelmatig, en gebruik tussendoor blotting papers om de overtollige olie te verwijderen. Bye bye sticky skin!

SPF

Of je nou make-up draagt of niet, er is één regel die je in ieder geval nooit kunt vergeten: draag altijd SPF! Breng elke twee uur een goede zonnebrandcrème met een hoge SPF aan, en herhaal dit extra wanneer je bent wezen zwemmen.

Goed om te weten: een foundation met SPF biedt absoluut niet voldoende bescherming. Hoewel het nooit kwaad kan om een foundation met zonnebescherming te gebruiken, betekent dit niet dat je geen zonnebrand meer hoeft te smeren. De hoeveelheid foundation die we aanbrengen is namelijk niet genoeg om je volledig tegen de zon te beschermen, en bovendien hebben ook je oren, nek en haarlijn bescherming nodig. Smeren, smeren, smeren, dus!

Beauty
  • Girlscene
  • Adobe Stock