Je leest het ’t eerst op Grazia.nl

Dunya's vriend heeft een gameverslaving: 'Ik zie hem vaker niet dan wel'

'Hoe dring ik tot hem door?'

gameverslaving

Een gebalanceerd leven houdt in dat je een goede verdeling hebt tussen inspanning en ontspanning. Veel mensen hebben moeite met het vinden van deze perfecte verhouding en dit ervaart ook de vriend van Dunya*, Henri. Hij spendeert momenteel het grootste deel van zijn tijd aan gamen, met alle gevolgen van dien. Zijn gedrag drijft Dunya, logischerwijs, tot waanzin.

Elke dag

"Mijn vriend Henri is in ieder geval elke dag achter zijn Playstation te vinden", begint Dunya haar verhaal op het forum Reddit. "Hij werkt van maandag tot vrijdag, maar daarna speelt hij minstens drie uur lang videogames." Maar in het weekend gaat haar vriend pas echt los. "Als we geen plannen hebben, kan hij zo acht tot tien uur achter elkaar gamen", vertelt ze verder. Als gevolg van Henri's gameverslaving, staat Dunya er op veel verschillende vlakken alleen voor.

Verantwoordelijkheden

"Momenteel ben ik eigenlijk verantwoordelijk voor alle huishoudelijke taken. Ik maak schoon, ik zorg dat er elke dag een verse maaltijd op tafel staat en de laatste keer dat Henri onze hond heeft uitgelaten kan ik me zelfs niet meer herinneren", vervolgt Dunya haar verhaal. "Ik weet dat dit voor veel mensen bizar klinkt en jullie zullen vast denken dat ik over me heen laat lopen. Dat klopt ook, maar het is gewoon zo gelopen bij ons..."

Dunya en Henri zijn voor hun werk namelijk verhuisd naar een plek waar ze niemand kennen. "Omdat ik minder werk dan Henri, heb ik gelijk veel taken op me genomen", legt ze uit. "En omdat we weinig contact hebben met andere mensen dan elkaar, was er voor hem genoeg ruimte om heel veel te gaan gamen."

Ongezond

Dunya wil vooropstellen dat ze het helemaal niet erg vindt dat haar vriend regelmatig gamet. "Het gaat me meer om de hoeveelheid ervan en het niet vervullen van andere verantwoordelijkheden. Maar dat zou precies hetzelfde zijn als hij een andere hobby buitensporig veel uitvoerde." Want naast dat Henri niks doet in het huishouden, zorgt hij ook nog eens slecht voor zichzelf. "Hij slaat een douche en het poetsen van zijn tanden steeds vaker over en af en toe stinkt hij gewoon naar oud zweet", vertelt Dunya.

Ook heeft haar vriend door zijn gameverslaving een aantal andere ongezonde gewoontes ontwikkeld. "Zo drinkt en vapet hij tegenwoordig veel en is hij ook steeds vaker stoned", laat Dunya weten. "We beginnen bij een punt te komen waarop ik me gewoon een beetje voor hem begin te schamen."

Ruzies

Het onderwerp zorgt al lange tijd voor veel frictie binnen de relatie van Dunya en Henri. "We hebben er regelmatig knallende ruzie over. Dan zegt hij bijvoorbeeld dat er op zijn werk al genoeg aan zijn hoofd gezeurd wordt en dat hij thuis gewoon wil relaxen", vertelt Dunya verder. Ze vraagt zich af hoe ze grenzen kan stellen tegenover haar vriend zonder hem te betuttelen. "Stel ik bijvoorbeeld een bepaalde tijd per dag voor of zeg ik hem dat hij slechts op een aantal dagen per week mag gamen?"

Wat zou jij doen in Dunya's situatie?

De namen in dit artikel zijn gefingeerd. Op Reddit doet de vrouw haar verhaal onder de naam Choice-Talk1568.

Lifestyle
  • Reddit
  • Adobe Stock