Je leest het ’t eerst op Grazia.nl

Hou het flex: alles wat je wilt weten over pilates

Dit is waarom je pilates zou moeten proberen. 

pilates

Lange werkdag gehad en wil je je koppie even lekker leegmaken, maar ook je lichaam laten zwoegen? Pak je sportmatje erbij en ga aan de slag met pilatesoefeningen voor een ijzersterke core en meer flexibiliteit.

Pilates

Wij zijn dol op pilates. Waarom? Daar kunnen we kort over zijn: het is dé work-out om je lichaam te versterken en soepeler te maken terwijl je je ook heel bewust bent van de verbinding tussen body & mind. Hierdoor is pilates niet alleen ontspannend, maar bovenal goed voor je lichaam. Doordat je op lage intensiteit aan de slag gaat met kracht en spierbeheersing, is het bovendien een goede aanvulling op andere sporten. Niet gek dus dat veel topsporters pilates toevoegen hun trainingsschema.

Zes principes

Pilates is opgebouwd rondom zes principes: controle, centering (van je lichaam), ademhaling, concentratie, vloeiende bewegingen (flow) en precisie. Concentratie staat centraal: bij de bewegingen die je uitvoert, let je steeds op hoe je spieren hierop reageren. Je geest is dus alert, maar je lichaam ook. Zo word je je continu bewuster van wat je doet. Alle oefeningen voer je vloeiend en soepel uit vanuit je core – bij pilates wordt dit ook wel het krachtcentrum genoemd. Bij pilates draait het nooit om snelheid, wel om controle en balans waarbij je de nadruk legt op je ademhaling. Die ademhaling zorgt niet alleen voor ontspanning, maar door diep en ritmisch te ademen breng je ook meer zuurstof in je bloed wat van invloed is op eigenlijk alles wat je doet. Goed, maar wat train je nu eigenlijk? Bij pilates maak je vooral je core en wervelkolom sterker, maar je zet ook je kleinere, diepere, en stabiliserende spieren aan het werk. En dat is fijn, want dat zijn precies de spieren die bij high impact sporten als hardlopen, fitness, boksen en atletiek vaak worden overgeslagen.

Hoe vaak?

Net zoals voor alle sporten geldt: hoe vaker je pilates doet, hoe groter de voordelen zijn. Wil je echt resultaat zien en merken, dan doe je pilates het liefst twee tot drie keer in de week. Maar wees ook niet te streng voor jezelf. Als één keer in de week voor jou haalbaar, is dat ook prima. Iets is beter dan niets. Je hoeft trouwens niet altijd direct een hele pilateswork-out te doen. Je kunt ook prima enkele oefeningen uitvoeren als warming-up voor een andere work-out.

De voordelen van pilates

  1. Een betere lichaamshouding
  2. Je wervelkolom wordt sterker en soepeler
  3. Meer kracht
  4. Verbetert je flexibiliteit
  5. Een betere balans
  6. Het vermindert stress en spanningen
  7. Het voorkomt rug- en nekklachten

Pilates vs. yoga

Tot slot: wat is eigenlijk het verschil tussen pilates en yoga? Bij beide work-outs draait het om de harmonie tussen lichaam en geest en je voert ze allebei op lage intensiteit uit. Maar bij pilates ligt de focus meer op je core, kracht en evenwicht, waarbij je met yoga vooral werkt aan stabiliteit en flexibiliteit. Bovendien ligt bij yoga ook de nadruk op de connectie tussen je hoofd en lichaam en speelt mediteren een grote rol, terwijl je bij pilates eerder fysiek bezig bent. Pilates is ook vaak gestructureerder. Vind je yoga dus misschien net een tikkie te zweverig, dan is pilates misschien wel geschikt voor jou.

Enthousiast geworden? In de nieuwste Grazia delen we alvast 9 pilatesoefeningen om direct aan de slag te kunnen. Nu in de winkel!

Lifestyle
  • Tekst: Babette Dessing
  • Adobe Stock