Je leest het ’t eerst op Grazia.nl

Helemaal zen: 5 tips om te beginnen met mediteren

We vertellen je ook alles over de voordelen van mediteren.

mediteren

Als er iets is wat we hebben geleerd van de pandemie, dan is het wel dat we ons van meer rust en ontspanning écht beter voelen. Voldoende ontspanning is zowel geestelijk als lichamelijk ontzettend belangrijk. Kan jij nog wel wat tips kunt gebruiken om iedere dag tot rust te komen? Dan is mediteren wellicht iets voor jou. Enne, dat is waarschijnlijk minder moeilijk dan je denkt. Door aan de slag te gaan met je ademhaling of door een klankschaal te kopen voor meditatie kan iedereen beginnen met mediteren. Wij vertellen je er meer over!

De voordelen van mediteren

Voordat we je tips geven om te beginnen met mediteren, willen we het eerst hebben over de voordelen ervan. De meeste mensen beginnen hiermee om meer rust in hun dagelijks leven te krijgen. Door regelmatig te mediteren voel je je minder angstig en ervaar je minder stress. Ook voel je je algeheel rustiger en gelukkiger. Dat komt omdat je je meer bewust bent van het moment én omdat je controle hebt over hoe je ademt. Andere voordelen van mediteren zijn onder andere:

  • Door te mediteren voelen tegenslagen minder zwaar
  • Je beseft je door te mediteren dat je je gedachten niet bent, maar dat je ze hebt en dat je ze los kunt laten
  • Mediteren zorgt ervoor dat je het gevoel hebt dat je meer tijd hebt
  • Zorgen voelen minder zwaar wanneer je met regelmaat mediteert
  • Je kunt op verschillende manieren mediteren.

1. Mediteren zoals jij dat wilt

Veel mensen denken dat de activiteit mediteren an sich lastig is. Guess what: dat is het helemaal niet. Je kunt namelijk mediteren zoals jij dat wilt, waar je dat wilt en hoe je dat wilt. Doe je dat het liefst in een zithouding op de bank of juist het liefst met een klankschaal op de grond? De keuze is aan jou. Het is in ieder geval belangrijk om je te focussen op je ademhaling en gedachten. Verwacht zeker geen spiritueel wonder, want hoe bijzonder het gevoel van stilte en ontspanning ook kan zijn – je moet het zelf doen.

2. Gebruik hulpjes zoals een klankschaal of een app

Vind je het lastig om zelf volledig tot rust te komen? Sommige mensen vinden het prettig om met een hulpje te mediteren. Dat kan van alles zijn, zoals een app waarbij een stem je meditatie begeleidt. De stem vertelt je wat je moet doen en wanneer je dat moet doen; iets wat sommigen prettig vinden tijdens het mediteren. Wat je ook kunt doen is een klankschaal aanschaffen waarmee je door middel van klank en trillingen gaat mediteren. Veel mensen ervaren dit als een helende ervaring. Onze tip? Ben je ingeschreven bij de KVK? Dan kun je voordelig een klankschaal kopen bij een groothandel.

3. Zet je smartphone op stil

Wat daarnaast belangrijk is bij meditatie is dat je écht in het hier en nu bent. Daarom is het verstandig om je telefoon op stil te zetten, zodat je niet gestoord kunt worden tijdens het mediteren. Wat je wel in kunt stellen is een timer op je smartphone, waarmee je bij kunt houden hoe lang je wilt mediteren. Meditatie kan er namelijk voor zorgen dat je de tijd vergeet, omdat tijd enorm relatief wordt tijdens zo’n proces. Misschien heb je het idee dat je net bent begonnen, terwijl je al een kwartier bezig bent. Hoe fijn meditatie ook is; je hoeft echt niet de hele dag bezig te zijn om je ontspannen te voelen.

4. Maak een gewoonte van mediteren

Heb je het idee dat je je nog niet echt ontspannen voelt na een meditatie? Dat kan wel kloppen, want mediteren werkt het beste wanneer je dat met regelmaat doet. Neem het liefst iedere dag een momentje voor jezelf waarbij je gaat mediteren om er op die manier een gewoonte van te maken. Probeer in de eerste week uit te vinden wat het beste moment op de dag is voor jou om te mediteren. Sommige mensen vinden het fijn om voor het slapen gaan tot rust te komen, terwijl anderen een vorm van energie krijgen van meditatie en het daarom in de ochtend doen. Kijk dus welk moment het beste bij jou past.

5. Gedachten verzetten tijdens mediteren

Tot slot nog een tip over het mediteren zelf: heb je het idee dat je je gedachten helemaal moet laten gaan tijdens mediteren? Dat is maar deels waar. Het is vooral van belang om je gedachten te kunnen verzetten. Natuurlijk helpt het om je hoofd helemaal leeg te maken, maar dan is de oorzaak van bepaalde problemen, bijvoorbeeld stress, nog niet weg. Door je gedachten te kunnen verzetten en met een andere bril te kunnen kijken naar dergelijke problemen zul je zien dat je je minder stressvol voelt. Klinkt dat nog een beetje vaag? Probeer het zelf eens uit; mediteren is écht voor iedereen weggelegd.