Je leest het ’t eerst op Grazia.nl

Oeh: dit positieve effect heeft pilates op je lichaam

Goed om te weten!

Group yoga training

Op TikTok en Instagram zien we tegenwoordig superveel video's van fijne at home pilates-oefeningen. Pilates is ontzettend populair. Dat is ook niet zo gek, aangezien pilates een positief effect heeft op je mentale gezondheid én je lichaam.

1. Goed voor je balans

Men gelooft vaak dat zoveel mogelijk calorieën verbranden de enige manier is om ons lichaam gezond en fit te houden. Maar dat is zeker niet waar. Als je je niet focust op wat je lichaam nodig heeft, kun je risico lopen op spieronevenwichtigheid en gewrichtspijn. Pilates kan voor evenwicht in het lichaam zorgen. Dit helpt letsel en pijn te voorkomen.

2. Je komt tot rust

Pilates bevat veel ademhalingsoefeningen, wat het zenuwstelsel tot rust brengt. Zo kan het een eventuele burn-out voorkomen, maar het schijnt dat het ook je cortisol-gehalte intoom houdt. Cortisol staat ook wel bekend als het stresshormoon. Door het niveau van deze stof in je lichaam te verlagen zal je je een stuk rustiger en minder gestrest voelen.

3. Goed voor je spieren

Bij het beoefenen van pilates word je meegenomen door een reeks nauwkeurige, gecontroleerde bewegingen die zijn gemaakt om alle spiergroepen te trainen, terwijl je werkt aan je houding. Dit 'rekt en strekt' je spieren waardoor ze kunnen herstellen en meer zuurstof op kunnen nemen.

4. Vermindert stress

“Pilates leert je hoe je je lichaam beter onder controle kunt houden wanneer je onder fysieke of mentale stress komt te staan”, legt Gaby Noble, een pilates expert, uit. “Een belangrijk principe bij pilates is de ademhaling. Je leert dieper te ademen, wat de hersenen helpt om te kalmeren, waardoor er een psychologische reactie in het lichaam ontstaat die op natuurlijke wijze stress en angst vermindert.”

5. Goed voor je houding

Pilates kan je houding drastisch verbeteren waardoor je meer energie krijgt en je organen gezond blijven. “Door de romp, schouders en bilspieren te versterken en tegelijkertijd de borst, ruggengraat en heupen uit te strekken, heb je meer energie. Dit komt doordat je longcapaciteit toeneemt en je meer zuurstof aan je lichaam en hersenen geeft.

Bron: Elegance | Beeld: Adobe Stock