Je leest het ’t eerst op Grazia.nl

Dit is het eetdagboek van Iris Enthoven

'In het weekend ben ik minder streng voor mezelf'

Na Expeditie Robinson at presentatrice en podcastmaker Iris Enthoven even als een junkie, zo zegt ze zelf. Inmiddels heeft ze haar gezonde eetpatroon weer opgepakt en deelt dit met Grazia.

Maandag

“Na een druk weekend vol leuke dingen, probeer ik mijn week gezond te starten. Zoals altijd drink ik een glas water na het opstaan, soms thee. Ik heb sowieso een theeverslaving en drink zo twaalf koppen op een dag. Deze ochtend heb ik een cardio-sportsessie bij Saints met vriendinnen. Ik sport altijd op een lege maag. Na afloop drinken we gezellig onze eiwitshake met fruit, kokosmelk en eiwitpoeder. Daarna een glas water met supplementen: multivitaminen, vitamine B en C. Vaste prik in de ochtend."

"Ik combineer mijn meeting voor mijn podcastserie Held in eigen verhaal met een lunch buiten de deur: avocadotoast met gerooktezalm en twee eitjes, speciaal voor de spiergroei, en een verse gemberthee met sinaasappel. Einde dag eet ik nootjes en een rijstwafel met pindakaas. Koken vind ik absoluut niet leuk, maar gelukkig is mijn vriend er gek op. Vanavond maakt hij mijn favoriete frisse salade met asperges, gerookte amandelen, kip, feta, tomaat en komkommer. Voor het slapengaan neem ik zoals elke avond omega 3 en magnesium met een glas water.”

Dinsdag

“Ik kom uit een sportieve familie en voel me beter als ik in een lekker sportritme zit. Natuurlijk heb ik niet altijd zin. De gedachte ‘je hebt nooit spijt als je wel bent gegaan, alleen spijt als je niet bent gegaan’ werkt altijd motiverend. Zo ook vanochtend wanneer ik mijn dag start met een krachtsessie. Na afloop een eiwitshake, twee volkoren crackers met twee eitjes, tomaat, peper en zout."

"Vandaag een drukke draaidag voor een nieuw programma. Op de set hebben ze alleen ongezonde broodjes en zakjes chips, daarom heb ik mijn eigen lunch mee: een quinoabowl met zoete aardappel en pindasaus met erbij een coldpressed juice van boerenkool, appel en komkommer. En als middagsnack wortels met hummus. ’s Avonds eten we volkoren pasta met ricotta, spinazie, courgette, pijnboompitjes en rucola.”

Woensdag

“Ik begin de dag met een bokstraining samen met mijn Expeditie-maten: Floris, Guido, Chelsey en Rambo bij Soda Bodyfit. Na het sporten drinken we koffie en kletsen we bij. Expeditie Robinson was waanzinnig. Omdat je vooraf weet dat je weinig eet, ben je er mentaal ook minder mee bezig. Al ging het eenmaal thuis mis, omdat ik echt als een soort junkie at. Twee bakken Ben & Jerry’s ijs voor lunch bijvoorbeeld. Pas een paar maanden en kilo’s later lukte het om mijn normale eetpatroon op te pakken."

"Vandaag ontbijt ik met een eiwitshake, tussendoor een banaan en als lunch een salade met gebakken aubergine, tomaat, komkommer, spinazie en granaatappelpitten. Vanavond gezellig uit eten met een vriendin: ik bestel gegrilde zeebaars met een groene salade, deel frietjes en drink bruiswater en een wijntje.”

Donderdag

“Vanochtend een meeting over onze VrouwMiBo podcast en de liveshows die we gaan opzetten door het hele land. Ik ontbijt met kokosyoghurt, blauwe bessen, appel, pecannoten, een beetje granola plus een gembershotje. Tussendoor een appel. Voor de podcastopnames van vanmiddag eet ik drie volkoren crackers met hummus, kipfilet en avocado. ’s Middags twee koekjes en een stuk chocolade met hazelnoten uit de ‘kantoor-snackla’. Na een lange dag dineer ik gezond en makkelijk met een Factor-maaltijd: kipfilet met courgette spaghetti en tomatensaus.”

Vrijdag

“Vanochtend start ik met een sportsessie PLTS. Daarna bijkomen met kokosyoghurt met banaan, macadamia noten en twee dadels. Tijdens een meeting voor mijn podcast Held in eigen verhaal deel ik een aantal mezze: gegrilde bloemkool, tahini met brood, gegrilde kip met mango chili dressing en een groene salade. Op vrijdagmiddag zet ik mijn ‘wildcard’ in en ga ik met vrienden aan de borrel. Ik drink een paar glazen wijn, we eten van een grote borrelplank met kaas, olijven, brood en bestellen er een pizza bij.”

Zaterdag

“In het weekend ben ik minder streng voor mezelf, verder probeer ik gewoon naar mijn lichaam te luisteren. Fit zijn gaat voor mij sowieso veel meer over je goed voelen, dan om je uiterlijk. Vandaag start ik met een lange wandeling met onze lieve hond Billie. We ontbijten met een cinnamon bun en ijskoffie."

"Daarna naar de markt waar ik van een broodje falafel met groente geniet. Vanavond koken we voor vrienden: gnocchi met champignons, artisjok, walnoten en mozzarella, met een frisse salade van spinazie, vijgen en granaatappel. Ik drink een glas rode wijn en bruisend water met citroen.”

Zondag

“Ik start met een relaxed ontbijt met kwark, verse aardbeien, blauwe bessen, bramen, frambozen, chiazaad en granola. Als lunch maakt mijn vriend lekkere broodjes met gegrilde kip, pesto en tomaat. Vanmiddag spelletjesmiddag met vrienden, met daarbij een kop thee en een stukje bananenbrood, gebakken door een vriendin. Vanavond eten we Aziatische gestoomde zalm met groente; bimi, bosui, taugé.”

Tekst: Kim Buitenhuis | Beeld: Privébeeld