Je leest het ’t eerst op Grazia.nl

Bibi Breijman over zwangerschapsmisselijkheid: 'Dubbele tequila-kater met voedselvergiftiging'

'Ik lig nu al voor de vijfde week op bed met de gordijnen dicht'

Castpresentatie Verliefd op Bali

Begin vorige maand maakte Bibi Breijman en lover Waylon het heugelijke nieuws bekend dat ze in verwachting zijn van hun derde kindje. Helaas voor Bibi heeft ze – net zoals bij haar eerste twee zwangerschappen – weer last van enorme zwangerschapsmisselijkheid. In haar Instagram Stories beantwoordt ze brandende vragen van haar volgers en vertelt ze hoe het nu met haar gaat.

Hyperemesis gravidarum

Hoewel Bibi enorm blij is met haar derde zwangerschap, is zwanger zijn voor de moeder van bijna drie niet altijd even makkelijk. Zowel tijdens de zwangerschap van dochtertje Teddy als die van babyboy Chester, had Bibi last van hyperemesis gravidarum (HG), oftewel extreme misselijkheid. Hier werd ze zelfs meerdere keren voor opgenomen in het ziekenhuis. Helaas voor Bibi kan ze ook ditmaal niet genieten van haar zwangerschap.

Gekluisterd aan bed

Bibi deelt in een Q&A op haar Instagram-pagina met haar volgers dat ze tijdens haar huidige zwangerschap in korte tijd al vijf keer in het ziekenhuis is beland wegens uitdroging, en daarom een sonde kreeg. ''Ik lig nu al voor de vijfde week op bed met de gordijnen dicht en alle ramen en deuren open omdat ik geen geur kan verdragen'', vertelt ze bij een foto waarbij ze op bed ligt. Gelukkig is dochtertje Teddy daar om haar te steunen!

Op de foto zien we een sonde in haar neus, die haar naar eigen zeggen enorm helpt. Hierdoor is het overgeven van twaalf keer per dag teruggebracht naar een keer of twee. ''Sommige dagen blijft het bij kokhalzen'', aldus Bibi.

Dochtertje Teddy is niet de enige die haar moeder bijstaat in het hele HG-traject. Vriendlief Waylon zorgt volgens de mom of two dag en nacht voor het gezin. ''Hij wast mijn haar, vangt mijn barf op en doucht zes keer per dag omdat ik niet tegen geur kan.'' Het ergste vindt ze zelf dan ook dat ze niet voor haar kindjes zorgen.

Ergste kater ooit

In haar huidige zwangerschap begonnen de eerste symptomen aan het einde van de vijfde week dat ze in verwachting was. Door elke paar minuten iets klein te eten, lukte haar het toen de misselijkheid iets te onderdrukken. Maar dat bleek niet genoeg te zijn: al snel hield ze vrijwel niets meer binnen. Wanneer een nieuwsgierige volger vraagt of HG te vergelijken is met de ergste kater ooit, antwoordt Bibi: ''Ja een dubbele tequila-kater met voedselvergiftiging komt misschien in de buurt.''

Toch is HG veel meer dan een flinke kater. De ernstige vorm van zwangerschapsmisselijkheid zorgt voor gewichtsverlies, ondervoeding en uitdroging als gevolg van het extreme braken. En als het niet goed behandeld wordt, kan het zelfs nodig zijn een zwangerschap vroegtijdig af te breken. ''Het kan op lange termijn gevolgen hebben voor de gezondheid van moeder en baby'', aldus Bibi. Heftig!

Waarom Bibi dit allemaal met haar volgers wil delen? ''Heel veel vrouwen lopen wegens onbegrip de juiste behandeling in de zorg mis, waardoor ze uitdrogen, last krijgen van nierfalen of vroegtijdig hun zwangerschap moeten afbreken... Voor die groep vrouwen deel ik dit!! Ikzelf ben in hele goede handen, iedere vrouw met HG verdient dat!'' Beterschap Bibi!

Bron: Instagram @bibibreijman | Beeld: NL Beeld, Instagram

Showbizz
  • AMSTERDAM, 26-04-2023, Hotel Jakarta Castpresentatie Verliefd op Bali in Hotel Jakarta , Amsterdam Verliefd op Bali gaat over een vrouw die hoopt dat een reis naar Bali haar volwassen dochters dichter bij elkaar zal brengen FOTO: Brunopress/Patrick van Emst Op de foto: Bibi Breijman