Je leest het ’t eerst op Grazia.nl

Linda Hakeboom vindt het ‘doodeng’ om zich kwetsbaar op te stellen in boek

'Ik heb me tijdens het schrijfproces meerdere keren afgevraagd: waarom doe ik dit eigenlijk?'

Op haar 34e kreeg documentairemaker Linda Hakeboom de diagnose borstkanker. Over de ingrijpende behandeling en de pijn uit haar verleden schreef zij het boek Alleen nog vandaag. Ze vertelt erover in Grazia's Herfst Issue.

Kwetsbaar opstellen

In haar boek is Linda heel openhartig. Niet alleen over haar behandeling maar ook over haar strenge vader, het buitensluiten op school en haar onzekerheden. Hoe het is om je zo kwetsbaar op te stellen? “Doodeng! Ik heb me tijdens het schrijfproces meerdere keren afgevraagd: waarom doe ik dit eigenlijk? Waarna ik dacht: het is ook mooi om je kwetsbaar op te stellen", vertelt Linda in gesprek met Grazia. "Dat heb ik heel erg gemerkt tijdens mijn ziekteperiode met de videoserie die ik maakte. Er kwamen toen zoveel hartverwarmende reacties. Ik denk dat het misschien ook een beetje therapie is voor mezelf. Als je dingen hardop zegt, maakt het de pijn ook zachter", legt ze uit. "Al blijft het spannend dat anderen dit nu kunnen lezen.”

Heftig schrijfproces

Het schrijfproces was voor Linda 'heel heftig en verdrietig', zo vertelt ze. "Het hielp dat ik hiervoor al veel had gepraat met een psycholoog over vroeger en de pijnlijke herinneringen al een plekje had gegeven", stelt Linda. "Tien jaar geleden had ik dit boek nooit kunnen schrijven. Nu was het allerzwaarste al gebeurd: de minder leuke dingen uit mijn leven erkennen", legt ze uit. "Ik heb het aangevlogen als een documentaire, ben alles gaan opschrijven wat er in me opkwam en ging daarna ‘monteren’."

"Natuurlijk had ik momenten waarop ik buikpijn had", geeft ze toe. "Dan ging ik even in het bos lopen met de hond of met mijn koppie in de wind. Het voelt ook een beetje als een opluchting, opkomen voor mezelf. Er is mij altijd door mijn vader geleerd dat ik sterk moest zijn en me vooral niet kwetsbaar op moest stellen. Nu zoek ik juist die kant op, wat ik altijd het engste vond in de wereld en waar ik me jaren voor heb geschaamd. Die nieuwe confrontatie met mezelf is het meest spannend maar voelt ook bevrijdend.”

Kwetsbaarheid tonen

Wat Linda aan andere hoopt mee te geven met haar boek? "Dat kwetsbaarheid oké is", deelt ze. "Dat heb ik ook moeten leren. Vroeger vond ik het eng om verdrietig te zijn en zag ik dat als zwak, nu mag mijn verdriet er gewoon zijn. Zeker in een tijd waarin iedereen hard is tegen elkaar, is het mooi om je kwetsbaar te tonen", aldus Linda. "En belangrijk: check jezelf."

Het volledige interview met Linda Hakeboom lees je in de nieuwste Grazia. Nu in de winkel! 

Tekst: Rosa Lee Szarzynski | Beeld: Valentina Vos