Je leest het ’t eerst op Grazia.nl

Kelly Heruer over taboe rondom miskraam: ‘Mensen oordelen zo snel’

'Het lijkt wel alsof je dan nog niet verdrietig mag zijn'

Kelly Heruer heeft een tijdje geleden een miskraam gehad. Een ontzettend verdrietige gebeurtenis, waar volgens de Echte Meisje in de Jungle-ster nog altijd een taboe op rust. In de nieuwste Kek Mama wil ze die doorbreken, door er openhartig over te praten.

Miskraam

Onlangs deelde Kelly op Instagram en openhartig bericht, waarin ze vertelde dat ze een miskraam had gehad. "💔 👶🏻💫 Het was geen geheim dat Jethro en ik graag nog een broertje of zusje zouden verwelkomen in ons gezinnetje", schreef ze. Ook was ze eerlijk over haar struggles. "Ik twijfelde of ik wel mocht voelen wat ik voelde, stopte het weg, deed er nuchter over”, legt ze uit. “Ik mag er van mezelf nu aan toegeven dat ik verlies ervaar, dat wij verlies ervaren en dat we niet de enigen zijn hierin."

"Zo snel als Bodie kwam, zo snel ging jij kleintje", vervolgt Kelly. "Papa, mama en Bodie waren ervan overtuigd dat jij een meisje zou zijn. We weten dat dit voor ons het beste was, anders was je wel naar ons toegekomen. Dankjewel dat jij de juiste keus maakte, voor jou en voor ons. Je zal altijd in ons hart zitten💝."

Schaamte

"Er is zoveel schaamte rondom het onderwerp, terwijl een miskraam niet iets is waar je je voor zou moeten schamen", vindt Kelly. In gesprek met het blad vertelt ze ook waarom ze twijfelde om haar eigen verhaal te delen op Instagram. "Mensen oordelen zo snel, zeker als je nog niet zo lang zwanger was. Het lijkt wel alsof je dan nog niet verdrietig mag zijn."

Kelly was zes weken in verwachting toen ze een miskraam kreeg. "Het kindje was waarschijnlijk niet gezond, hele moeilijke keuzes zijn ons misschien bespaard gebleven. Aan de andere kant leefden we natuurlijk enorm toe naar die eerste echo. We willen zo graag nog een kindje."

Persoonlijk falen

Kelly stelt dat veel vrouwen een miskraam zien als 'persoonlijk falen'. "Onzin en tegelijkertijd zo verdrietig. Zoveel vrouwen maken dit mee, maar ze gaan er alleen doorheen. Omdat ze niet de ruimte voelen erover te praten", aldus Kelly. "Zwangerschapsaankondigingen delen we massaal, waarom zouden we miskramen – die er helaas ook bij horen – voor onszelf houden?"

Zelfs heeft Kelly momenteel 'ups en downs'. Op goede momenten kan ze "de wereld aan en de miskraam relativeren", maar op de verdrietige momenten speelt het gemis een grote rol. Toch blijft ze positief en weet ze 'dat het wel goedkomt. "Wij gaan het gewoon weer proberen."

Bron: Kek Mama, RTL Boulevard | Beeld: NL Beeld